Število z drogami povezanih smrti se je tako od leta 2015 precej povečalo. Tedaj je znašalo 450.000, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije. Povečanje je deloma tudi posledica natančnejših podatkov za Indijo in Nigerijo, kjer so izvedli obsežni raziskavi. To je vplivalo tudi na druge podatke.

Droge je predlani uživalo 271 milijonov ljudi, kar je 30 odstotkov več kot leta 2009. Droga, ki jo je uživalo največ ljudi, je hašiš. Posluževalo se ga je 188 milijonov ljudi.

Na svetu je leta 2017 53 milijonov ljudi jemalo opioide, kar je 56 odstotkov več, kot so ocenjevali doslej. Z bolj jasno sliko o Indiji in Nigeriji je UNODC za 15 odstotkov zvišal tudi globalno oceno števila odvisnikov in ljudi, ki potrebujejo zdravljenje odvisnosti. Nov podatek znaša 35 milijonov.

Opioidi vključujejo naravne opiate, ki izvirajo iz maka, kot je heroin. Obstajajo pa tudi sintetični opioidi, ki so v jedru težav z drogami v Severni Ameriki.

Preveliki odmerki na ravni epidemije

»Preveliki odmerki drog so v Severni Ameriki resnično dosegli raven epidemije,« je ob predstavitvi poročila povedala vodja raziskav na UNODC Angela Me. V ZDA je leta 2017 zaradi smrtonosnega odmerka opioidov umrlo več kot 47.000 ljudi, v Kanadi pa skoraj 4000. Glavni povzročitelji smrti v tej regiji so protibolečinska opioidna droga fentanil in podobne snovi.

Mejeva je dejala, da je v zadnjih letih ta epidemija vzbudila pozornost javnosti, a obenem opozorila, da kriza z opioidi nastaja tudi v Afriki in na Bližnjem vzhodu, med drugim v Egiptu, Nigeriji in Gani. Tam je težava predvsem zloraba protibolečinskega zdravila tramadol. V Nigeriji je to zdravilo v nemedicinske namene leta 2017 najmanj enkrat vzelo 4,7 odstotka ljudi.

Površine za pridelavo maka za opij, ki je osnova za heroin, so se sicer leta 2018 zmanjšale za 17 odstotkov na 346.000 hektarjev. To je predvsem posledica hude suše v Afganistanu, ki je največja pridelovalka opija.

Se je pa leta 2017 povečala proizvodnja kokaina, in sicer za 25 odstotkov na rekordnih 1976 ton. Gre za posledico povečanja pridelave koke v Kolumbiji. Uporaba kokaina se je sicer povečala v ZDA, vse več te droge pa doseže tudi Evropo in Azijo.

Urad ZN je ob tem izrazil tudi zaskrbljenost zaradi naraščajočega uživanja metamfetamina v Aziji in Severni Ameriki. Pristojne oblasti so v Vzhodni in Jugovzhodni Aziji lani zasegle 116 ton te droge, medtem ko so leta 2017 zasegli 82 ton.