Mirni protesti za prenos oblasti z vojske na civilno vlado so v Sudanu potekali več tednov, vojska pa je v ponedeljek s pravimi naboji streljala na protestnike, ki so sodelovali v sedečem protestu pred sedežem generalštaba sudanske vojske.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi poročila o uporabi sile nad civilisti ter pozval k neodvisni preiskavi.

Sudanska vojska je medtem sporočila, da je odstopila od vseh predhodnih dogovorov z opozicijo in pozvala k razpisu volitev v najkasneje devetih mesecih. Vodja hunte, general Abdel Fatah al Burhan je napovedal, da bodo volitve potekale pod "regionalnim in mednarodnim nadzorom".

Dogovor o vzpostavitvi novega telesa, ki naj bi vodil Sudan tri leta, je sicer najtrši oreh v pogajanjih o vzpostavitvi civilnih oblasti po odstavitvi dolgoletnega avtokratskega voditelja Omarja al Baširja.

Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, je aprila strmoglavila sudanska vojska. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Vse od udara sta si vojska in opozicija prizadevali za sestavo prehodne vlade.