Protesti v Tbilisiju so v četrtek izbruhnili, ker je predsednik parlamenta Irakli Kobačidze prepustil svoje mesto ruskemu poslancu Sergeju Gavrilovu, da je nagovoril gruzijske. Opozicija je bila ogorčena in pozvala k protestom, več tisoč ljudi pa se je temu pozivu odzvalo. Prišlo je tudi do spopadov s policijo, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 240 ljudi.

Odnosi med Gruzijo in Rusijo so namreč zelo napeti. Leta 2008 je Rusija tudi napadla Gruzijo in podprla odcepitev pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Zdaj so se odnosi spet močno zaostrili in ruski predsednik Vladimir Putin je v petek kot odziv na proteste v Tbilisiju zaradi delegacije ruske dume odredil prepoved poletov iz Rusije v Gruzijo, gruzijskim letalskim družbam pa tudi uporabo ruskega zračnega prostora. Vladi je tudi naročil, naj sprejme ukrepe za vrnitev ruskih državljanov iz Gruzije.

Protestniki nameravajo vztrajati do odstopa vlade

Čeprav je predsednik parlamenta Kobačidze že v petek odstopil, to protestnikov ni pomirilo. Tudi v nedeljo se jih je v Tbilisiju zbralo več tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti so zdaj prerasli v protivladne in tudi v širše gibanje proti milijarderju Bidzini Ivanišviliju, ustanovitelju vladajoče Gruzijske stranke, ki naj bi iz ozadja dejansko vodil niti vlade. Protesti so uperjeni tudi proti Putinu, navaja AFP.

Protesti naj bi se nadaljevali tudi danes. Protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali vse do odstopa vlade in predčasnih volitev. Te naj bi sicer v državi redno izvedli prihodnje leto.