66-letna bivša zunanja ministrica Zurabišvilijeva je v prvem krogu volitev 28. oktobra prejela 39 odstotkov glasov, 60-letni Vašadze, prav tako bivši zunanji minister, ki ga podpirajo Združeno nacionalno gibanje bivšega predsednika Mihaila Sakašvilija in še deset organizacij, pa 38 odstotkov.

V anketah, objavljenih pred drugim krogom volitev, je bil Vašadze v rahli prednosti. Dodatne odstotke je pridobil, ko mu je podporo izrekel bivši predsednik parlamenta David Bakradze iz stranke Evropska Gruzija, ki se je v prvem krogu predsedniških volitev z 11 odstotki uvrstil na tretje mesto.

Če bo Vašadze zmagal, se obetajo velike spremembe na gruzijskem političnem prizorišču, ki nakazujejo verjetni konec šestletne prevlade stranke Gruzijske sanje milijarderja in bivšega premierja Bidzine Ivanišvilija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako Vašadze kot Zurabišvilijeva sta med predvolilno kampanjo obljubljala približevanje Evropski uniji in zvezi Nato.

Zadnje neposredne predsedniške volitve v Gruziji

To so zadnje neposredne predsedniške volitve v Gruziji, po izteku tega mandata bo predsednika države s šestletnim mandatom izbiralo 300 delegatov - poslanci ter predstavniki regij in občin.

Več kot 3,5 milijona volilnih upravičencev lahko glas odda do 17. ure po srednjeevropskem času. Rezultate je pričakovati zvečer.