»Samo glavo sem naenkrat zagledala,« je 80-letna ženica z Vrha nad Želimljami povedala sosedi, ki je bila ena izmed tistih, ki so danes zgodaj zjutraj slišali krike na pomoč in ji hiteli pomagati. Domačinka je na medvedko z dvema mladičema naletela na poti, ki od ceste vodi proti hiši. »Imela je okrvavljeno glavo. Povedala nam je, da jo je medvedka s šapo udarila po glavi in da je padla na tla. Nato je medvedka stekla za mladičem. To jo je verjetno rešilo. Mladič jo je rešil,« nam je o jutranjem bližnjem srečanju domačinke z medvedko pripovedovala ena od najbližjih sosed napadene.

Govorili smo tudi s soprogom napadene, ki nam je pojasnil, da je tudi on slišal rjovenje enega izmed mladičev. Po njegovih besedah soproga najverjetneje niti ni šla iz hiše zato, da bi iskala ali prepodila medvede. Sklepa, da je šla le odpreti ograjo na dovozni poti, kot to pogosto stori zjutraj. Več sosedov je sicer zjutraj slišalo rjovenje. Ena izmed naših sogovornic je sklepala, da se je medvedek morda kje zaplezal ali ujel.

Z uprave za zaščito in reševanje so danes poročali, da je do napada medvedke prišlo ob približno pol šestih zjutraj. Na kraj so prišli lokalni gasilci, ljubljanski reševalci, kraj napada pa so si ogledali tudi policisti, intervencijska skupina za velike zveri iz Zavoda za gozdove in člani lovske družine iz Škofljice. »Po do sedaj zbranih obvestilih 80-letnica ni huje poškodovana in njeno življenje ni ogroženo. Na kraju so posredovali policisti, ki zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine dogodka,« so že dopoldne sporočili z ljubljanske policijske uprave. V napadu naj bi jo sicer gospa najhuje skupila pri padcu, saj naj bi si poškodovala kolk.

Ujela jih je kamera bivšega ministra

V neposredni bližini kraja napada medvedke živi tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki je na facebooku celo objavil posnetek varnostne kamere, na katerem medvedka z mladičema teče čez njegov vrt. »Jutranji napad rjavega medveda se je zgodil praktično na mojem dvorišču. Kljub temu ali pa prav zato pozivam k tehtnemu premisleku in mirnim živcem,« je med drugim zapisal Leben in dodal, da je država odgovorna za upravljanje z zvermi, česar se ne sme jemati zlahka in to odgovornost prelagati na nevladne organizacije ali glas ljudstva: »Posledice neodgovornega ravnanja države v preteklosti so danes nepopravljive. Tako za okolje kot za ljudi. V slovenske vasi se je naselil strah, ki ga bo težko izničiti, saj sta se volk in rjavi medved močno približala našemu domu. Obenem v histerični ihti sprejemamo interventne ukrepe in brez kritične presoje ubijamo zaščitene živali. A kot je bilo moč prebrati v izjemni refleksiji na to temo: Pot v pekel je tudi tokrat tlakovana z dobrimi namenimi.«

Spomnimo, da je državni zbor pred dnevi potrdil interventni zakon, po katerem je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Odstrel medvedke, morda tudi mladičev

Ena izmed dvestotih odstreljenih medvedov bo tudi medvedka z Vrha nad Želimljami. Po besedah starešine lovske družine Škofljica Mitja Spindlerja, je medvedka že prejšnjo nedeljo napadla tekača na gozdni poti v bližini, a ji je uspel pobegniti. Tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo. Danes so že izdali soglasje za dovoljenje za odstrel medvedke, ni pa bilo še jasno, kaj bodo naredili z mladičema. Če sta letošnja, jih bodo prav tako odstrelili, saj brez medvedje matere tako ali tako ne bi preživela.

Domačini, s katerimi smo govorili, so nam pojasnili, da so medvedko že dlje časa videvali, tudi sicer pa na tem območju medvedje neredko prečkajo regionalno cesto proti Kočevju.