Ko je Theresa May napovedala svoj odhod s premierskega položaja in je za njenega naslednika kandidiral nekdanji zunanji minister in londonski župan Boris Johnson (najbolj prepoznaven politik na Otoku in že veliko let konservativni Goljat, ki je končno zbral dovolj poguma za naskok na Downing street 10), so vsi pričakovali njegovo »kronanje«. Pri tem je tudi ostalo po prvem krogu izbora naslednika Mayeve.

Po drugem, po katerem je v igri ostalo pet kandidatov, je v Johnsonovem taboru izbruhnil preplah. Povzročil ga je kandidat, ki je na sceni že razmeroma dolgo, pa je zanj do zdaj vseeno slišal malokdo zunaj politike.

To je bil 46-letni minister za mednarodni razvoj Roderick James Nugent Stewart, na kratko Rory Stewart. V drugi krog se je uvrstil z najmanj glasovi, končal ga je kot četrtouvrščeni od še petih kandidatov. A nenadoma se je o njem govorilo veliko več kot o Johnsonu. Med drugim je na enem od televizijskih soočenj naredil nekaj, kar pred kamerami ni naredil še noben otoški politik. Odvezal si je in odstranil kravato. Domnevno zato, ker mu je bilo vroče, ali pa zato, da bi bil videti še bolj drugačen od tekmecev, ki jih je bilo strah vsakič, ko je odprl usta in običajno povedal, zakaj se razlikuje od njih.

Preplah v Johnsonovem taboru

Rory Stewart je pred današnjim tretjim krogom izbora povzročil pravi preplah v Johnsonovem taboru, ko je dejal, da se pogovarja z enim od tekmecev, okoljskim ministrom Michaelom Govom o tem, da bi »blokirala« Johnsonovo osvojitev Downing streeta 10. »Pogovarjava se o združitvi sil, ker je jasno, da se bo Boris uvrstil v finale, vprašanje pa je, kdo je najbolj primeren za to, da se mu zoperstavi in mu postavi vprašanja, ki jih je potrebno vprašati,« je dejal Stewart, ki je že do zdaj tekmecem, posebej Johnsonu, postavljal najbolj zoprna vprašanja. In jim povedal, da so njihove brexitske obljube neuresničljive. Ker govorijo, da njihov cilj ni nesporazumni brexit, obenem pa poudarjajo, da Britanija mora zapustiti EU 31. oktobra. Pred referendumom je bil glasen nasprotnik brexita. Bil je edini premierski kandidat, ki je bil izrecno proti nesporazumnemu brexitu. »Če hočemo 31. oktobra (kot je zdaj predvideno) sporazumno zapustiti EU, je to mogoče samo z brexitskim sporazumom, ki ga je z EU sklenila Theresa May,« je zagotavljal Stewart.

Zakulisni obračun

Med konservativci, med katerimi prevladujejo brezkompromisni zagovorniki (tudi nesporazumnega) brexita, je zavladal preplah in v zakulisju so sprožili kampanjo za ustavitev Roryja Stewarta, ki je več kot uspela. V današnjem tretjem krogu izbora novega vodje konservativne stranke, ki bo avtomatično postal novi premier, je Stewart dobil deset glasov manj kot v drugem krogu in izpadel iz boja.

Za konservativce je zvenel premalo konservativen in preveč sredinski, za zagovornike brexita premalo vnet zagovornik, za navijače Borisa Johnsona vse prenevaren.

Na svoj 55. rojstni dan je tako znova zmagal Boris Johnson, ki je dobil 143 od 313 glasov konservativnih poslancev, kar nekaj manj kot polovico, to pomeni, da njegovo kronanje še ni tako gotovo, kot so mnogi upali. V današnjem četrtem krogu se bodo z Johnsonom pomerili zunanji minister Jeremy Hunt, ki je danes dobil 54 glasov, okoljski minister Michael Gove, ki jih je dobil 51, in notranji minister Sajid Javid, ki jih je dobil 38. Z drugimi besedami: odgovora na vprašanje, kdo se bo v finalu pomeril z Johnsonom, še ni. Zelo verjetno bo to Jeremy Hunt. Nesporazumni brexit je zaradi ustavitve Roryja Stewarta postal veliko bolj verjeten.