Ena najbolj značilnih jedi Portugalske in španske Galicije je Caldeirada, ribja obara, sestavljena iz številnih vrst rib, morskih sadežev, krompirja in številnih drugih sestavin. Velja za ribiško obaro, ki se razlikuje od kraja do kraja, predvsem pa od tega, kaj je ribičem uspelo ujeti. Podobna je francoski ribji obari, ki jo poznamo pod imenom bouillabaisse, Grki podobni jedi pravijo kakavia, Španci zarzuela, naši sosedje Italijani pa cacciucco. V kuharskih knjigah najpogosteje zasledimo navodilo, naj jed vsebuje polovico bele in polovico modre ribe (v poštev pridejo morski pes, jegulja, brancin, orada, tun, sardina…), školjke in mehkužce, tudi hobotnice, ki naj jih bo dobrih 300 gramov na osebo. Poleg krompirja, paprike, paradižnika in druge zelenjave je zanimiv nabor začimb in začimbnih dodatkov, ki obsegajo vse od standardnih popra, lovorovega lista, mlete paprike in origana do portovca, vina, viskija in vinjaka. V Braziliji aromatično caldeirado, ki jo pripravljajo tudi iz sladkovodnih rib, skoraj obvezno začinijo s koriandrom, drugod pa v te namene prednjači peteršilj. Razmeroma hitro pripravljena jed seveda še posebno tekne na počitnicah ob morju.