Za pripravo te poletne solate uporabite kombinacijo sadja, zelenjave, ogljikovih hidratov in beljakovin. Pa poglejmo:

Sadje: mango in avokado

Zelenjava: rukola in češnjevi paradižniki

Ogljikovi hidrati: orzo (to je rižu podobna testenina), lahko pa uporabite tudi katere koli druge testenine ali pa kar riž, kvinojo ali kuskus

Beljakovine: kozji sir in gamberi

Piko na i tej solati da dišeč kremast preliv, pripravljen z olivnim oljem, jabolčnim kisom, limetinim sokom, peteršiljem, suho baziliko in origanom, soljo in poprom.

Preverite še nekaj luštnih poletnih solat, ki se to poletje morajo znajti na vašem krožniku:

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

Pomladno-poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom

Krompirjeva solata s stročjim fižolom in kumaro

Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Še nekaj besed o gamberih. Gambere je popolnoma enostavno pripraviti, priprava pa traja le nekaj minut. Lahko kupite že kuhane (roza barve) ali pa surove (sive barve). V obeh primerih so lahko zamrznjene ali sveže. Če so zamrznjene, oboje odtajajte tako, da jih za nekaj minut potopite v mrzlo vodo, nato pa le poberite iz vode. Najverjetneje se bo med tajanjem odstranil zunanji zamrznjeni del. Tudi sveži bodo najverjetneje že očiščeni, zato ne skrbite in nadaljujte s pripravo.

Na ponvi stopite nekaj gheeja (ali masla) ali olja, nanj položite gambere, jih posolite in popoprajte ter popecite na obeh straneh. Dodajte še sesekljan česen in malo svežega peteršilja.

Dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za limetin preliv:

• 1 dcl olja

• 0,5 dcl vode

• 2 žlici jabolčnega kisa

• 1 sok limete

• 1 žlička suh bazilike

• 1 žlička suhega origana

• 1/4 žličke mletega česna

• 1 šopek svežega peteršilja

• sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

• 2 pesti rukole (ali špinače ali katere druge solate)

• 2 pesti češnjevih paradižnikov

• 1 mango

• 1 avokado

• 1 kos kozjega sira (ali fete ali mocarele)1 skodelica kuhanega orga (ali katerih drugih testenin ali riža, kuskusa ali kvinoje)

• 150 g gamberov

• ghee (ali maslo ali olje)

• sol

• poper

• svež peteršilj

PRIPRAVA

Vse sestavine za preliv zmešajte v kremni preliv. Poskusite in dodajte tisto, česar ni dovolj – malo več kisa, vode ali soli/popra.

V vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži skuhajte orzo (ali katere koli druge testenine, riž, kvinojo ali kuskus).

Češnjeve paradižnike narežite na polovičke, mango narežite na kocke, sir prav tako, rukolo pa malenkost sesekljajte. Tudi avokado narežite na kocke.

Na ponvi stopite malo gheeja, masla in olja, nato pa nanj položite gambere. Potresite jih s soljo in poprom ter popecite na obeh straneh.

V veliko skledo dajte vse sestavine, jih prelijte s prelivom in nežno premešajte.

Solato servirajte na krožnik, nanjo položite gambere, pokapajte še z malo preliva in takoj postrezite.