Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v Franciji poteka preiskava zaradi korupcijskih očitkov v zvezi z dodelitvijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju. »Dolgo je trajalo, a glede na številna vprašanja je moralo trajati dolgo. Spraševali so me o nogometnem evropskem prvenstvu 2016 v Franciji, nogometnem SP lani v Rusiji in nogometnem SP v Katarju, o Mednarodni nogometni zvezi Fifi,« je okoli ene ure zjutraj vidno utrujen Platini povedal po prihodu z zaslišanja.

Platinijev odvetnik William Bourdon pa je dodal, da je »veliko preveč vznemirjenja za prazen nič«.

Ob Platiniju je policija zaslišala tudi Sophie Dion, nekdanjo svetovalko francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za šport. Zaslišan, ne da bi ga formalno priprli, pa je bil tudi nekdanji generalni sekretar na Elizejskih poljanah Claude Guenat, ki je tam služboval v času Sarkozyja (2007-12).

Bourdon je izpostavil, da so priprtja policije v primeru preiskav finančnih nepravilnosti pogosta. »Policija to naredi zato, da se ljudje ne morejo dogovarjati med sabo,« je dejal Platinijev odvetnik in dodal, da je njegova stranka vnovič zanikala vsakršno krivdo.

V Franciji vse od leta 2016 poteka preiskava v zvezi s sporno dodelitvijo nogometnega SP 2022 Katarju, saj so organizatorji po mnenju preiskovalcev to pridobili s podkupninami.

Običajno dobro obveščena medijska platforma Mediapart poroča, da naj bi se Platini v preiskavi znašel zaradi srečanja Sarkozyja 23. novembra 2010 v palači na Elizejskih poljanah z zdajšnjim emirjem Katarja Tamimom bin Hamadom in kasnejših pogovorov s predsednikom. Dober teden dni pozneje, 2. decembra 2010, je Fifa namreč odločila, da bo nogometno SP 2018 gostila Rusija, 2022 pa Katar.

Vse od izbora naprej nato niso potihnili očitki in obtožbe, da sta bili prvenstvi pridobljeni na nepravilen način, celo s korupcijo. Platini pa je takrat javno podprl Katar. Dodatno je javnost leta 2015 razburil nekdanji predsednik Fife Sepp Blatter, ki je dejal, da je šlo za dogovarjanje o glasovanju in da je šele takrat Katar pri izboru prireditelja dobil potrebne glasove, da je premagal favorizirane ZDA.

»Platini me je poklical in povedal, da se je pogovarjal s Sarkozyjem ter da bodo on in njegovi prijatelji zaradi interesov nacionalnega gospodarstva glasovali za Katar,« je v torek zgodbo za časnik L'Equipe še enkrat oživil Blatter. In takšen je bil končni razplet. Katar je dobil »Platinijeve« štiri glasove in s 14:8 na glasovanju premagal ZDA.

Platini, ki ga je na predsedniškem mestu Uefe po vseh aferah zamenjal Slovenec Aleksander Čeferin, ima že dolgo prepoved delovanja v nogometu. Etična komisija Fife mu je leta 2015 izrekla osemletni suspenz delovanja, pozneje pa ga je skrajšala na štiri leta. Razlog je doslej nerazjasnjeno plačilo dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, ki so mu jih izplačali pri Fifi. Odstavljena Blatter in Platini trdita, da je šlo za zakasnelo plačilo za svetovanje, ki ga je Platini za Fifo opravil med letoma 1998 in 2002.

Ne gre spregledati, da se je Katar leta 2011, torej po obisku emirja pri Sarkozyju, močno vpletel tudi v francoski ligaški nogomet z nakupom Paris-St. Germaina.