Če starejše generacije na življenje na spletu še gledajo z rahlo distanco, to ne velja za mlade, piše v novi številki Nedeljskega dnevnika novinarka Tjaša Lampret.

»Za mlade delitve na življenje na spletu in zunaj njega ne obstaja, realnega in virtualnega ne ločijo: kar se dogaja na spletu, se jim dogaja v realnem življenju in obratno. Tega se nekateri starši niti ne zavedajo in so prepričani, češ kar se dogaja na spletu, ni realno in si ne zasluži pozornosti. Ob takšnem načinu razmišljanja se lahko zgodi, da se otrok, ki spregovori o neljubem dogodku na spletu in od starša dobi odgovor, da na spletu ni nič realno, zapre in pogovora je konec,« poudari Mateja Strašek, strokovnjakinja za spletno nasilje, ki je trenutno dejavna na fakulteti za družbene vede, center za družboslovno informatiko (FDV CDI) na projektu Odklikni Ustavimo spletno nasilje nad ženskami in dekleti, poleg tega v okviru projekta Insafe, kjer zastopa ZPMS svetovalno linijo TOM, skrbi za izobraževanje svetovalcev o novih trendih spletnega nasilja in spodbujanje varne rabe spleta, kot neodvisna sodelavka je pomagala tudi pri postavitvi spletne klepetalnice.

Straškova pravi, naj se starši, ki menijo, da se o dogajanju na spletu z otrokom ne morejo pogovarjati, ker »otrok o internetu ve več kot oni«, zavedajo, da ni treba, da so strokovnjaki za tehnologijo. »Za pogovor potrebujemo le empatijo.« Izkušnje kažejo, da se otroci želijo pogovarjati, »ampak na način, da so slišani, videni, da se jih ne napada, ocenjuje ali obsoja, češ kaj si bil tako neumen in po spletu poslal gole fotografije. Če ga obsojamo in morda še odvzamemo mobilni telefon, bo otrok še bolj izločen. Otroci med odraščanjem odkrivajo svet, ki je drugačen od sveta, ki ga poznajo starši. Odkrivanje sveta je vedno povezano z napakami, tudi zato se morda hitro razgalijo pred neznancem na drugi strani zaslona«.

Da se »temna plat interneta« ne dogaja le »nekje daleč stran«, ampak je spletno nasilje naraščajoči problem tudi v Sloveniji, kažejo podatki raziskave, izvedene v okviru projekta Odklikni na osnovnih in srednjih šolah. Kažejo, da je v osnovni šoli 56 odstotkov učenk in 50 odstotkov učencev v preteklem letu doživelo vsaj eno od oblik spletnega nadlegovanja, v srednji šoli pa je odstotek še višji: med dijakinjami je takšnih 65 odstotkov, med dijaki pa 55 odstotkov.

Pesti držimo, da vsak najde rimo

Še več zanimivih člankov – denimo o natečaju za bralce, ki so vabljeni, da uredništvu Nedeljskega dnevnika pošljejo pesmico, o bančni luknji, o odstrelu medvedov in volkov, o izkušnjah Mojce Širok z italijansko mafijo, o dvojnih cenah v Dubrovniku, o protestu proti hmeljarjem v Slovenj Gradcu… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.