Nogometaši Olimpije se bodo slab mesec dni pripravljali na začetek nove sezone, ki jo bodo odprli 11. julija s prvo tekmo uvodnega kroga kvalifikacij za ligo Evropa. Potem ko je ljubljanski prvoligaš v zadnjih štirih letih osvojil po dva naslova državnega in pokalnega prvaka, se mu je vedno izmuznil odmevnejši dosežek na mednarodni ravni. Kako bo tokrat?

Na okrepitve bodo še počakali

Slovenski pokalni zmagovalci bodo jutri tako kot preostali trije domači predstavniki z evropsko vozovnico dobili prvega tekmeca na žrebu v Nyonu. Olimpija je do zdaj v času vladavine Milana Mandarića dvakrat ostala brez uspeha v kvalifikacijah za ligo prvakov, ko sta bila usodna Trenčin in Qarabag, medtem ko je v kvalifikacijah za ligo Evropa izločila Crusaders in Helsinke, izgubila pa proti Vaasi in Spartaku iz Trnave. Ljubljančane bo na evropsko pot tokrat popeljal trener Safet Hadžić, ki je na petkovem prvem treningu vodil močno okrnjeno zasedbo. Sredi tedna, ko bo moštvo odšlo na priprave v Kranjsko Goro, se bodo priključili štirje reprezentanti, na okrepitve pa bo očitno treba še počakati. Hadžić pravi, da ob zmanjšanju finančnih sredstev za nakupe potrebuje vsaj izkušenega štoperja in golgeterja.

»Cilj mora biti uvrstitev v skupinski del lige Evropa,« je ob zboru ekipe dejal vezist Stefan Savić, ki se je med štirinajstdnevnimi počitnicami zaročil. Avstrijski državljan ima z Olimpijo podpisano še enoletno pogodbo, a je njegova prihodnost v Stožicah negotova. »Za zdaj ostajam v Ljubljani. Bomo videli, kaj se bo zgodilo med poletjem. Pomembno je, da trdo treniram in se dobro pripravim na start sezone,« je komentiral Savić, ki je z dvema goloma odločil finale pokala z Mariborom. »Zelo smo bili zadovoljni, da smo na koncu osvojili vsaj eno lovoriko in imeli lepše počitnice,« je pristavil.

Brkić bo eden od glavnih adutov

Po odhodu Roka Kronavetra bo eden od največjih adutov Olimpije na sredini igrišča srbski vezist Goran Brkić, ki je zacelil poškodbo stegenske mišice, zaradi katere ni mogel pomagati moštvu na poti do pokalne lovorike. »Opravil sem odlične predpriprave, ki so osnova za nadaljnje delo. Morali bomo biti čim bolje psihološko pripravljeni, saj bodo novi izzivi hitro na sporedu,« je skoraj v tekoči slovenščini razlagal Goran Brkić, ki je v minuli sezoni podaljšal pogodbo s slovenskimi podprvaki.

Olimpija je v preteklosti že naredila napako, da je prepozno sestavila konkurenčno moštvo za preboj na evropski sceni, kar se je končalo s hitrim izpadom iz mednarodnih tekmovanj. Tokrat bodo imeli Ljubljančani zelo močne pripravljalne tekme. V sredo jih čaka premiera z makedonskim prvakom Škendijo, ob koncu tedna se bodo na Maksimiru pomerili z zagrebškim Dinamom. Po tekmah z Radničkim, Sočijem in Tuzlo bodo generalko za uvodni evropski preizkus opravili v Stožicah proti Partizanu iz Beograda, ko bodo v klubu poskrbeli za bogat spremljevalni program s piknikom za navijače. »Ko sem igral v Srbiji, sem bil vedno najbolj motiviran proti Partizanu in Crveni zvezdi. Vse bom dal od sebe, da bo Olimpija v naslednji sezoni boljša kot nazadnje. Zelo si želim, da bi nam uspel veliki met v Evropi. Naša naloga je, da se pripravimo po najboljših močeh in čim hitreje osvojimo zamisli trenerja Hadžića. S predanim odnosom na igrišču je v nogometu vse mogoče,« je sklenil Brkić.