Štirinajstdnevnih poletnih počitnic je konec tudi za nogometaše Olimpije, ki so v Spodnji Šiški med zadnjimi slovenskimi prvoligaši začeli priprave na novo sezono. Ljubljanska zasedba ostaja velika neznanka, saj so v kategoriji prihodov in odhodov igralcev odprte vse možnosti. V zakulisju teče zaključna faza prodaje kluba, od katerega se po osvojenih štirih lovorikah, a brez evropskega podviga poslavlja poslovnež Milan Mandarić, ki je v Stožice prišel pred štirimi leti.

Na preizkušnji Denis Šme

Na uvodnem treningu v hudi poletni pripeki je vadilo 27 nogometašev, med katerimi ni bilo Roka Kronavetra in Dina Štigleca, ki ne bosta več igrala v Stožicah. V moštvu je toliko novincev iz mladinskega moštva in zagrebškega Dinama, da celotnega igralskega kadra niso poznali niti vsi uslužbenci kluba. V ljubljansko garderobo je iz Maribora zavil Denis Šme, a je v Olimpiji tako kot vsi novi obrazi zgolj na preizkušnji. Podaljšan dopust imata zaradi družinskih obveznosti Tomislav Tomić in Asmir Suljić, medtem ko se bodo reprezentanti Nejc Vidmar, Vitalijs Maksimenko, Vitja Valenčič in Haris Kadrić priključili sredi prihodnjega tedna, ko se bo moštvo odpravilo na priprave iz Ljubljane.

Safet Hadžić je igralcem v senci ob igrišču šišenskega stadiona pripravil motivacijski govor, v katerem je poudaril, da želi v prihodnji sezoni gledati moštvo z zmagovalnim značajem. Napovedal je napadalno in agresivno igro, s katero še nikdar ni izgubil proti Mariboru. Hadžić ni več dežurni gasilec na ljubljanski klopi, ampak trener z dolgoročno pogodbo, kar pa glede na izkušnje njegovih predhodnikov ne pomeni veliko. »Najraje bi ostal deset let trener Olimpije. Tako razmišljam, a se hkrati zavedam, da me lahko zamenjajo že naslednji mesec. V novi sezoni bomo poskušali osvojiti obe domači lovoriki in čim dlje ostati v Evropi. V drugem ali tretjem krogu nas čakajo zelo zahtevni tekmeci, zato bomo morali biti res dobri, da bomo presenetili favorita,« je razlagal Safet Hadžić.

Olimpija v italijanske roke?

Še vedno ni znano, kakšna bo podoba Olimpije čez slab mesec dni ob začetku evropske poti. Naslednje kadrovske poteze so odvisne tudi od prodaje kluba, ki bi lahko med poletjem pristal v italijanskih rokah. Naši viri pravijo, da že tečejo sklepna pogajanja med predsednikom kluba in vlagatelji iz soseščine. Potem ko se je Milan Mandarić v zadnjem času umaknil iz slovenske javnosti, ga prav tako ni bilo na uvodnem treningu članskega moštva. Ker se počasi poslavlja od položaja, ima Olimpija močno okrnjen proračun v primerjavi z minulimi leti, ko skorajda ni bilo nobenih omejitev. Tuji nogometaši z dodano vrednostjo Stefan Savić, Tomislav Tomić in Asmir Suljić so pristali na vrhu seznama igralcev, ki v Stožicah najverjetneje ne bodo dočakali jeseni, saj imajo na trgu najvišjo vrednost. Neuradno so tudi sami izrazili željo, da bi zapustili Ljubljano.

»V Olimpiji se vseskozi nekaj dogaja. Pripravljen sem tudi na prodajo kluba. To pomeni, da bi prišli novi ljudje s svežo zgodbo, kar je v nogometu nekaj običajnega,« je povedal Safet Hadžić, ki ima proste roke pri izboru novincev. Kdor bo opravil preizkušnjo, bo postal član Olimpije. »Vsekakor pa pri sestavi moštva obstajajo finančne omejitve, ki se jih bomo držali. V obrambi bomo potrebovali zanesljivega in izkušenega štoperja, v napadu pa igralca v slogu Andreja Vombergarja, ki bo zabil petnajst do dvajset golov na sezono. Resda imamo veliko mladih in nadarjenih igralcev, a sta njihov talent in znanje premalo za osvajanje lovorik. Če bo kdo od igralcev nezadovoljen, ga ne bom silil, da ostane,« je sklenil Hadžić, ki bo v trenerski karieri prvič samostojno vodil poletne priprave Olimpije.