Rakavim bolnikom hrana pogosto ne diši, ker se med kemoterapijo spremenijo receptorji za okus in hrana med drugim dobi okus po kovini, poleg tega, da imajo slab apetit, se večinoma spopadajo še s slabostjo, zaradi suhih in ranjenih ust pa imajo pogostokrat težave pri žvečenju in požiranju hrane. Zaradi vseh teh razlogov rakavi bolniki med zdravljenjem začnejo močno hujšati, to pa negativno vpliva tudi na samo zdravljenje, saj nekateri, ker so tako oslabljeni, ne morejo končati niti terapije.

Premagovanje neprijetnega vonja in okusa

Med stranskimi učinki zdravljenja raka, pri katerem se poleg zdravil običajno srečujemo s kemoterapijo in obsevanjem, sta običajno spremenjen okus in vonj, zato bolnikom hrana, ki so jo ljubili prej, ne diši več. Ena rešitev je, da v tem primeru poizkusijo tiste jedi, ki jih prej morda niso preveč radi jedli, saj bodo morda imele boljši okus, druga pa ta, da zamaskirajo okus jedi, ki jim niso več dobre. Kovinski in grenak okus, ki ga prinašata kemoterapija in obsevanje, najbolje prikrijejo limone oziroma citrusi, pomaga tudi, če zamenjate kovinski pribor za plastičnega.

Neprijetne vonje lahko delno preženete z dodajanjem začimb, ki vam ne smrdijo, pomaga tudi, če jeste čim bolj ohlajeno hrano. Vroča hrana ima namreč močnejši vonj, zamrznjena pa ga praktično nima. Ohlajene ali celo zamrznjene pijače, na primer smuti, ter nepogreta hrana bodo imele manj izrazit vonj, zamrznjena hrana pa bo lažja za uživanje tudi zato, ker ne bo imela močnega okusa, saj bo pri nizki temperaturi omrtvičila receptorje okusa na jeziku. Ledena hrana, na primer sladoled, zamrznjeno sadje in napitki, bo dobra tudi, če boste zaradi kemoterapije in obsevanja imeli rane in otekline v ustih, saj bo blažila bolečine, po drugi strani pa se je v tem primeru treba izogibati kislim živilom, od citronk in kisa do paradižnika, ter prigrizkom, ki so po svoji teksturi grobi, na primer čipsu.

Prigrizki naj bodo vedno pri roki

Nasploh za rakave bolnike velja pravilo, naj poskušajo užiti čim več kalorij in naj ne razmišljajo preveč o tem, kako zdravo jedo, ampak predvsem o tem, da jedo, pa četudi so to čokolada, rogljički, pice, ocvrti piščanec in francoski krompirček. Če ne morejo užiti veliko naenkrat, naj čim večkrat po malo, apetit pa lahko spodbujajo tudi s hojo ali kakšno drugo obliko ne preveč zahtevne rekreacije, ki poleg tega pomaga tudi pri zaprtju, enem od stranskih učinkov zdravljenja.

Za hitre in majhne obroke so idealne proteinske ploščice in podobni prigrizki, ki jih je najbolje vedno imeti pri roki, odlični pa so tudi smutiji. Ne samo zato, ker jih hitro pripravimo in so dobro ohlajeni primerni za tiste z občutljivim vohom in okusom, ali zato, ker pomagajo premagovati suh občutek v ustih, ampak tudi zato, ker vanje lahko zmešamo visokokalorične sestavine in sestavine z visoko vsebnostjo proteinov, kot so na primer mleko, jogurt, med, arašidovo maslo. Od sadja, ki ga prav tako lahko zmešamo v smutije, lahko pa ga jemo tudi zamrznjenega, so odlične banane in avokado. Oba sadeža vsebujeta veliko kalorij, poleg tega pa ima banana tudi veliko kalija, ki poveča količino elektrolitov v telesu, ki se med kemoterapijo izgubijo, medtem ko je avokado poleg tega, da ima veliko kalorij, blagega okusa in ga rakavi bolniki lažje pojedo.