Monsanto že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren, odvetniki ameriškega para pa so opozorili, da je imelo sodišče v sodnem postopku vpogled v dokumente, ki naj bi dokazovali, da podjetje od prvega dne naprej ni imelo nobenega interesa, da bi raziskalo, ali je izdelek varen ali ne.

»Namesto da bi investirali v pravo znanost, so milijone raje namenili za napad na znanost, ki je ogrozila njihove poslovne načrte,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal odvetnik Brent Wisner.

Monstantov lastnik, nemški velikan Bayer, je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje nad odločitvijo porote in napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Ob tem je opozoril, da je sodba v nasprotju z nedavnimi ugotovitvami ameriške agencije za zaščito okolja (EPA), da glifosat ni rakotvoren.

Sodba sodišča v Oaklandu sicer predstavlja že tretji sodni poraz Monsanta v povezavi z očitki, da kemikalije v Roundupu povzročajo raka. Monsanto je bil namreč v ZDA v letih 2018 in 2019 že dvakrat obsojen, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida.

Bayer pa je minuli mesec sporočil, da je bilo v zvezi s tem proizvodom v ZDA vloženih že prek 13.000 tožb.