V Torontu je bilo na peti tekmi finala lige NBA vse pripravljeno na slavje prvega naslova prvaka kanadskega mnoštva v zgodovini. A pričakovanja se na koncu niso uresničila, čeprav so bili gostitelji resnično blizu izjemnemu podvigu. Tri minute in pet sekund pred koncem so na krilih desetih zaporednih točk Kawhija Leonarda (26 točk, 12 skokov) povedli za šest, potem ko so zaostajali vse od konca prve četrtine. A ravno v tistem trenutku je trener domačega moštva Nick Nurse vzel minuto odmora. Gotovo v dobri veri, a se je poteza kasneje izkazala za pogubno, saj je njegove igralce ohladila. Steph Curry (31 točk) je zadel eno, Klay Thompson (26 točk) pa dve trojki in sanje navijačev Toronta so se razblinile v trenutku. Toda »vojna« nikakor še ni končana. Toronto bo imel naslednjo zaključno žogico za naslov prvaka v noči na petek po slovenskem času, ko bo šesta tekma v Oaklandu.

Kljub temu da je Golden State ostal živ v igri za naslov prvaka, pa bi nekdo, ki tekme ni gledal, po koncu stavil na to, da je ekipa trenerja Steva Kerra izgubila. V slačilnici bojevnikov so bili mrki obrazi, generalni direktor kluba Bob Myers pa je na tiskovni konferenci komaj zadrževal solze. Razlog? Kevin Durant. Zvezdnik Golden Stata si je na četrti tekmi drugega kroga končnice proti Houstonu poškodoval mečno mišico, od takrat pa je izpustil deset tekem. 30-letnik je v tem času poskušal vse, da bi se vrnil, in bil v nameri uspešen, saj je na peti tekmi finala stopil na parket in deloval odlično. V 12 minutah je dosegel 11 točk, nato pa pri poskusu prodora zašepal, se usedel na tla in se prijel za ahilovo tetivo. Počasni posnetek je razkril, kako je mečna mišica na desni nogi zaplapolala, kar močno skrbi zdravniško službo Golden Stata. Vse namreč kaže, da si je Kevin Durant strgal ahilovo tetivo.

»Durant si je poškodoval ahilovo tetivo. Pred povratkom je štiri tedne intenzivno delal z našo zdravniško službo. Vsak dan smo ga pregledovali in pošiljali na rentgen. Vse je kazalo, da se je poškodba zacelila, in skupna odločitev je bila, da na peti tekmi zaigra. Na nikogar ni treba valiti krivde, a če že, sem kriv jaz. Tu sem namreč, da sprejemam končne odločitve. In naj vam povem nekaj o Kevinu Durantu – ljubi košarko. Ljudje, ki so dvomili o njegovi volji igrati, so se motili,« je s solzami v očeh razlagal generalni direktor Golden Stata Bob Myers.

Dejstvo torej je, da trener Steve Kerr v finalu na Duranta ne bo mogel več računati. Novica je potrla tudi Kawhija Leonarda, ne glede na to, da sta v finalu nasprotnika. Leonard je sicer v zaključku tekme odločilen met za zmago prepustil Kylu Lowreyju (18 točk), ki je iz kota grdo zgrešil trojko. »Pri košarki je pomembno, da prepoznaš trenutek za pravo potezo. Na meni sta 'visela' dva košarkarja Golden Stata, zato je bilo edino pravilno, da sem podal. Žoga je lepo zakrožila, Lowrey pa je prišel do dobrega položaja za met. Ni zadel, se zgodi. Sedaj se moramo pripraviti na šesto tekmo,« je osredotočenost na naslednji obračun preusmeril Kawhi Leonard.