Ukrajinska prometna policista Ivan Pryhodko in Volodimir Petrovets sta petkov prosti dan preživela ob popivanju, ki sta ga popestrila s streljanjem v pločevinke in steklenice na dvorišču stanovanjske stavbe v bližini Kijeva. Sprva zabaven večer se je spremenil v pravo tragedijo, ko je eden od nabojev obstrelil petletnega Kirila Tliavova. Nastala je panika. Fantiča sta nemudoma odpeljala v bolnišnico, a zdravnikom natvezila izmišljeno zgodbo o nastanku hudih poškodb. Deček naj bi namreč padel, z glavo udaril v kamen in se hudo poškodoval. Kljub naporom ga zdravniki niso mogli rešiti, v ponedeljek je umrl. Ko so v njegovi lobanji našli delce naboja, sta bila policista prisiljena priznati, da sta lagala.

Besni Ukrajinci so se po njegovi smrti zbirali pred ministrstvom za notranje zadeve, kjer so s transparenti in prižiganjem bakel zahtevali prijetje dvojice. »Policija pobija ljudi,« so vzklikali, zid policijske postaje so umazali z napisom »morilci«. Ob steno so polagali rože, igrače ter prižigali sveče za pokojnega petletnika. Stavbo so, oboroženi s ščiti, varovali pripadniki posebne policijske enote. V torek je razjarjena množica dobila, kar je želela. Policista so dan po smrti fantka aretirali, ju z obtožbo umora privedli pred preiskovalno sodnico, kjer sta krivdo zanikala. Odredila jima je dvomesečni pripor, grozi jima dosmrtna kazen.

Predsednik obljubil kazen

Vsaj majhen obliž na odprto rano lokalnih prebivalcev je odstop vodje območne policije, enako pa Ukrajinci pričakujejo še od notranjega ministra Arsena Avakova, ki zaenkrat še molči. »Kot predsednik in kot oče vam zagotavljam, da bomo krivce primerno kaznovali. Ničesar ne bomo pometali pod preprogo, do nikogar ne bomo mili. Ta tragedija bo svarilo za ostale. Tisti, ki skrbijo za varnost naših ljudi, naj nikoli ne pozabijo na odgovornost, ki jo imajo,« se je oglasil predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajincem množični protesti niso tuji. Pred sedmimi leti so se zgrnili na ulice, ker naj bi visoki predstavniki policije pomagali pri prikrivanju posilstva in umora 18-letnice, saj naj bi osumljenčevi starši poznali ljudi na pravih mestih. Boj proti korupciji znotraj policije je prednostna naloga oblasti, ki so položaje prevzele po protestih na Majdanu leta 2014. A naj bi bile spremembe počasne, nedosledne in neučinkovite.