Roger Federer se je natanko štiri leta po četrtfinalnem porazu na OP Francije na igrišču Suzanne Lenglen proti Stanislasu Wawrinki na istem mestu ter v enaki fazi tekmovanja maščeval izjemnemu rojaku. Teniška klasika je bila izjemno kakovostna in razburljiva, Roger Federer pa je proti žilavemu tekmecu ostal zbran do konca ter za zmago po treh urah in pol uprizoril eno svojih najboljših predstav na pesku. »Neverjetno je, kakšen tenis lahko po takšni poškodbi kolena, kot jo je imel, in več kot petih urah dvoboja s Cicipasom uprizarja Stan. Igral sem svoj najboljši tenis,« je priznal Roger Federer.

Več kot dve uri Wawrinka ni izgubil svojega začetnega udarca. Rešil je vseh osem žogic za odvzem servisa, bil vselej najboljši v najtežjih trenutkih. Hkrati je izkoristil obe priložnosti za odvzem, s čimer je imel v tretjem nizu pri vodstvu s 4:3 veliko prednost. Bil je stari »Stan The Man«, kakršen vzdevek si je pridobil s tremi osvojenimi naslovi velike četverice, ko je v dolgih in izenačenih dvobojih pokazal več od drugih najboljših igralcev. Toda tudi Federer je igral dobro, v tretjem nizu prvič odvzel servis tri leta mlajšemu rojaku, a v deseti igri znova ni izkoristil dveh zaključnih žogic za niz. Tretji niz je Federer rešil v svoj prid z vsem svojim znanjem in izkušnjami. V nadaljevanju je igral taktično dovršeno, si priigraval priložnosti ter izčrpaval Wawrinko. Zaradi nevihte je bil dvoboj pri izidu 3:3 prekinjen, kasneje pa je bil Federer boljši tekmec.

Sijajna Johanna Konta

Nagrada za zmago za Federerja ni nič kaj prijazna. V polfinalu mu bo v petek na drugi strani mreže stal Rafael Nadal, ki ga ni v Parizu še nikoli premagal. Španec je bil proti utrujenemu Keiu Nišikoriju razred zase ter se zlahka uvrstil med najboljšo četverico.

Posebno zgodbo v ženski konkurenci piše Johanna Konta. Britanka do letos na Rolandu Garrosu ni dobila niti enega dvoboja, danes pa se je s presenetljivo, a gladko zmago proti Američanki Sloane Stephens uvrstila v polfinale. To je njena že tretja uvrstitev v polfinale, in sicer na tretji različni podlagi po Avstraliji leta 2016 in Wimbledonu leta 2017. »Igrati na osrednjem igrišču v Parizu proti eni najboljših igralk na svetu tako dobro, kot sem, je nekaj posebnega. Ponosna sem nase,« se je veselila Johanna Konta, ki je na svoj servis proti lanski finalistki izgubila le 13 točk.

Jutri druga četrtfinala

Novaka Đokovića jutri čaka prvi večji test v Parizu. Aleksander Zverev je igralec, ki ga mnogi vidijo kot bodočega osvajalca največjih turnirjev. Nemec se v Parizu počuti najbolje, saj je na Rolandu Garrosu dosegel obe svoji uvrstitvi v četrtfinale turnirjev največje četverice. Zverev se je v Franciji do četrtfinala precej iztrošil, saj je preživel na igrišču 12 ur in 14 minut, kar je v povprečju več kot tri ure na dvoboj. Na drugi strani Srb v Parizu igra suvereno in bo favorit za napredovanje. Bolj izenačen dvoboj se jutri obeta med Dominicom Thiemom in Karenom Hačanovom. Rus, ki je nedavno dopolnil 23 let, se je na turnirjih za grand slam prvič uvrstil med najboljšo osmerico. Toda prikazal je odlične igre, predvsem v osmini finala proti Juanu Martinu del Potru. Avstrijec bo na peščeni podlagi sicer favorit, toda edini medsebojni dvoboj je lani na mastersu v Parizu gladko s 6:4, 6:1 dobil Hačanov.

 Amanda Anisimova je prva milenijka, ki se je uvrstila med najboljšo osmerico na turnirjih za grand slam. Sedemnajstletnica na poti do četrtfinala ni izgubila niti niza. Vseeno se zdi, da jo jutri čaka previsoka ovira. Romunka Simona Halep je izjemno motivirana, da na svojem najljubšem turnirju ubrani lansko zmago. Drugi polfinalni par je vsaj na papirju bolj izenačen. Američanka Madison Keys vselej svoje najboljše igre kaže na grand slamih, Avstralka Asleigh Barty pa je na svetovni lestvici višje uvrščena. Predlani je bila v prvem krogu Rolanda Garrosa boljša Američanka, letos pa je bila na trdi podlagi prepričljivo boljša Avstralka.