Četrti dan dvobojev na drugem letošnjem turnirju največje četverice v Parizu je prinesel uspeh slovenskemu tenisu. Zanj je poskrbela Polona Hercog (71. na svetovni lestvici), ki se je po dveh urah in 16 minutah z zmago s 6:3, 6:7 (8), 6:4 proti Američanki Jennifer Brady (80.) uvrstila med najboljših 32 igralk na svetu. Z uvrstitvijo v tretji krog je Štajerka izenačila svoji najboljši uvrstitvi na turnirjih za grand slam. Takšen podvig je 28-letni igralki v Parizu uspel pred devetimi leti, na Wimbledonu pa predlani, ko se je na glavni turnir prebila skozi kvalifikacije. Uspeh bo Mariborčanki prinesel veliko finančno korist, saj bo prejela najmanj 143.000 evrov ter 130 točk na svetovni lestvici. Z njimi bi bila trenutno 60. igralka sveta.

Slovenka je unovčila svoje bogate izkušnje

Pot do druge letošnje pariške zmage je bila trnova. Pri vodstvu z 1:0 v nizih in 5:4 je imela Slovenka pri vodstvu s 30:0 lepo priložnost, da bi si priigrala tri zaključne žogice, a je udarec s forehandom zgrešil cilj. V omenjeni igri je Polona Hercog zapravila prvo zaključno žogico, v podaljšani igri pa si je priborila še dve, eno na svoj servis. Američanka se je ubranila, dobila drugi niz ter se po zaostanku z 0:2 v odločilnem nizu pobrala s tremi zaporednimi igrami. Slovenka je v nadaljevanju unovčila vse svoje izkušnje. Ostala je mirna, borbena, hrabra in zbrana. Pri rezultatu 4:4 je vnovič odvzela servis tekmici ter ohranila mirne živce pri svojem začetnem udarcu. Spomnimo, da je Polona Hercog dobila dvoboj prvega kroga proti Belorusinji Alieksandri Sasnovič v dveh dneh ter da so bili pogoji za igro povsem drugačni kot danes.

Polona Hercog se bo v petek v šestnajstini finala pomerila proti 26-letni Sloane Stephens, lanski finalistki Rolanda Garrosa. Američanka je doslej dobila vse tri medsebojne dvoboje, med njimi dva na peščeni podlagi. Zadnjega letos v Madridu, kjer je bila v prvem krogu boljša s 6:2, 7:6 (4). Pred petimi leti sta se tekmici pomerili tudi na Rolandu Garrosu, kjer je bila v drugem krogu boljša Američanka s 6:1, 6:3. Sloane Stephens sodi v širši krog favoritinj za zmago v Parizu, največji uspeh v tej sezoni pa je na peščeni podlagi dosegla v Madridu, kjer je morala v finalu priznati premoč Nizozemki Kiki Bertens.

Teniški lekciji Nadala in Federerja Nemcema

Da je bil danes uspešen slovenski teniški dan v Parizu, sta poskrbeli Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, ki sta se s svojima partnericama zanesljivo uvrstili v drugi krog. Brez težav sta v šestnajstino napredovala tudi Rafael Nadal in Roger Federer. Španec in Švicar sta odčitala teniški lekciji Nemcema – Nadal po dveh urah in 11 minutah 29-letnemu Yannicku Madnu, Federer pa po uri in 37 minutah 25-letnemu Oscarju Otteju, za katerega pred dvobojem ni še niti slišal.

Peti dan Rolanda Garrosa bodo na igriščih štiri Slovenke. Tamara Zidanšek, Dalila Jakupović in Polona Hercog bodo nastopile v konkurenci dvojic, Andreja Klepač pa med mešanimi pari, kjer bo združila moči s 35-letnim Edouardom Rogerjem Vasselinom. Eden od vrhuncev bo dvoboj prve igralke sveta Naomi Osaka proti Belorusinji Viktorii Azarenko. Japonka je imela v prvem krogu veliko težav proti Slovakinji Anni Karolini Šmidlovi, Viktoria Azarenko pa je izločila predlansko zmagovalko Pariza Jeleno Ostapenko. Drugič letos se bo pariški publiki predstavil tudi prvi igralec sveta Novak Đoković.