Predsednik sodnega senata Boštjan Polegek ne namerava izgubljati časa v postopku zoper Marka Kovačiča, ki je imel v času župana Andreja Fištravca tolikšen vpliv na Mestni občini Maribor, da se ga je prijel vzdevek župan v senci.

Čeprav se je moralo zaradi zamenjave porotnice sojenje danes formalno začeti znova, je Polegek proces uspešno, brez zapletov in zavlačevanj, speljal skoraj do konca dokaznega postopka. Zavrnil je predlog obrambe k pritegnitvi izvedenca finančne stroke, kar bi gotovo povzročilo nekajmesečni premor. Na avgustovskem naroku na okrožnem sodišču v Mariboru bo moral Kovačič predložiti še nekaj listinskih dokazov, sledilo bo prebiranje sodnega spisa in nato beseda strank ter nepravnomočna sodba.

Mariborska okrožna tožilka Katja Arnuš Kovačiču očita poslovne goljufije pri nabavi in prodaji interaktivnih tabel in dve kaznivi dejanji kršitev temeljnih pravic delavcev. Očitana protipravna premoženjska korist presega 90.000 evrov. Za goljufijo je zagrožena največ petletna zaporna kazen, kršitelja delavskih pravic pa v primeru pravnomočne obsodbe lahko doleti največ tri leta zapora.

Obtoženi se zagovarja, da so se mu obravnavani dolgovi nakopičili izključno zaradi poslovnih težav in ne zaradi kriminalnega naklepa. Danes je dopolnil svoj zagovor in sodniku izročil kup seznamov in tabel, v katerih je podrobno obrazložil prilive in odlive s transakcijskih računov zavoda Svarog in podjetja Svarog informacijske tehnologije, preko katerih naj bi izvajal svoje domnevno goljufive posle.

V zagovor vpletel brata in očeta

Kovačič je danes trdil, da je v obravnavanem obdobju posojal denar svojim pravnim osebam, s čimer je zagotavljal njuno delovanje in ju reševal pred propadom. Po njegovih besedah je veliko materialnih stroškov plačeval z gotovino, med drugim naj bi monterjem interaktivnih tabel izročeval denar za gorivo in podobno. V svoj zagovor je prvič vključil tudi sorodnike in zatrjeval, da sta Svarogu denar posojala tudi njegov brat in oče. Leta 2013 sta podjetje in zavod Svarog njemu in njegovim sorodnikom dolgovala skupaj okoli 63 tisočakov, je seštel obtoženi. »Naredil sem vse, da bi bilo naročeno blago tudi dostavljeno. Ni bilo naklepno, da se to ni zgodilo, znašel sem se v situaciji, na katero nisem imel vpliva,« je potožil in dodal, da se ni imel namena osebno okoristiti.

Spomnil je na okoliščino, da mu je v času kazenskega postopka uspelo poplačati terjatve oškodovanih podjetij in šol, poravnal je tudi vse obveznosti do bivših zaposlenih. Sodnik Polegek je slišal dovolj. »Zakaj ste dajali prednost poplačilu vaših posojil in materialnih stroškov pred izpolnitvijo poslovnih obvez, predvsem do delavcev?« ga je zanimalo. »Posloval sem tudi v gotovini in sem moral najprej vrniti ta denar,« mu je odvrnil Kovačič. Sodnik ni bil zadovoljen z odgovorom. »Se vam zdi primerno, da najprej poplačate sebe, ne pa upnikov, do katerih imate poslovne obveznosti?« je vrtal v obtoženega. »Problem je bil v tem, da so mi prijatelji posojali denar v gotovini. In ta denar sem moral vrniti,« mu je odvrnil Kovačič, ki na vprašanja tožilke ni hotel odgovarjati.