Okrožna tožilka Katja Arnuš je na današnjo glavno obravnavo prinesla spremenjeno obtožnico. Marku Kovačiču, v času županovanja Andreja Fištravca najbolj vplivnemu svetovalcu na Mestni občini Maribor, ne očita več deset poslovnih goljufij pri poslih z interaktivnimi tablami, temveč eno manj.

Umaknila je namreč tožilski očitek, da je obtoženi ogoljufal tudi angleškega dobavitelja interaktivnih tabel, podjetje Steljes LTD, ki je kazenski prijavi nekoč priložilo še odškodninski zahtevek v višini 28.000 evrov. Marko Kovačič se je že znebil tega denarnega zahtevka, Steljes LTD je namreč pred časom zdrknil v stečaj, slovenska podružnica pa je doživela izbris iz poslovnega registra.

Kazenska ovadba ne more biti nadomestna izvršba

Domnevno ogoljufanje Steljesa je izničilo pričanje nekdanjega pooblaščenca britanskega podjetja. »Ko je bilo jasno, da dolga ne bo mogoče poplačati niti z izvršbo, smo zadevo prijavili policiji,« je odvetnik Goran Janžekovič izjavil na novembrskem naroku. Tožilka je prepričana, da kazenska ovadba ne more služiti kot nekakšen nadomestni izvršilni postopek. Zato je tozadevni očitek umaknila iz obtožnice, v katerem pa je obenem, z modifikacijo, podrobneje pojasnila očitani preslepitveni namen Kovačičevih poslovnih potez. Torej kako je kupnina prispela na račune Kovačičevega zavoda in podjetja Svarog, ta denar pa sta pravni osebi nato posodili obtoženemu, ki naj bi vedel, da naročenih in plačanih interaktivnih tabel ne bodo nikoli dobavil.

Na prejšnjem naroku je predsedujoči okrožni sodnik Boštjan Polegek zaslišal osrednjo pričo v tej domnevno kriminalni zgodbi. Ludvik Toplak, nekdanji rektor Univerze v Mariboru, je namreč bil tisti, ki je oktobra 2013 sprožil preiskavo obravnavanih goljufij pri nakupu in prodaji interaktivnih tabel.

Nekoč poslovna partnerja, zdaj nasprotnika

Toplak in Kovačič sta bila večletna tesna poslovna partnerja, Svarog je bil drugim 50-odstotni družbenik zdaj že izbrisanega skupnega podjetja IEN. Toplak je sodišču utemeljil, zakaj se je oktobra 2013 odločil za kazensko ovadbo. Na policijo je ustanovitelj izobraževalnega zavoda Alma Mater Europaea - ECM odkorakal zatem, ko ga je nekdo obvestil, da je pri sosednji mizi v eni od gostiln slišal pogovor, da je treba Toplake uničiti. In sicer zato, da bi se Kovačič na ta način znebil dolga do njih. »In to le nekaj ur po tem, ko sva pri notarju podpisala pogodbo, da bo poravnal vse svoje dolgove do ECM. Tu sem spoznal, da je bila cela stvar prevara, da je od začetka igral nepošteno igro. Tudi danes, ko gledam za nazaj, imam občutek, da je ves čas šlo za goljufijo,« je po poročanju Večera pričal Toplak.

Kovačičev zagovornik Sandi Vukovič iz Odvetniške pisarne Zečević je danes sodniku predal več listin, ki naj bi izpodbijale verodostojnost Toplakovih navedb. »Med pričo in obdolženim je obstajalo dolgoročno sodelovanje, zato je treba obravnavana dejanja presojati drugače,« je prepričan odvetnik.

Obtožnica očita Kovačiču poslovne goljufije pri nabavi in prodaji interaktivnih tabel in dve kaznivi dejanji kršitev temeljnih pravic delavcev. Očitana protipravna premoženjska korist presega 90.000 evrov. Obtoženi, doma iz Miklavža na Dravskem polju, se zagovarja, da so se mu obravnavani dolgovi nakopičili izključno zaradi poslovnih težav in ne zaradi kriminalnega naklepa. Za goljufijo je zagrožena največ petletna zaporna kazen, kršitelja delavskih pravic pa v primeru pravnomočne obsodbe lahko doleti največ tri leta zapora.

Ker je obramba danes terjala čas za pripravo obrambe na spremenjeno obtožnico, je sodnik Polegek prekinil narok in nadaljevanje napovedal maja.