Po strmoglavljenju predsednika Omarja Al Baširja, kar je 11. aprila po več mesecih demonstracij izsililo milijon demonstrantov, v Sudanu potekajo intenzivna pogajanja med predstavniki protestnega gibanja in vojsko o podrobnostih prehodnega obdobja prenosa oblasti, ki bo trajalo tri leta, o čemer je bil kompromis že dosežen. V zadnjih dneh sta se protestno gibanje in vodstvo vojske dogovorila tudi o ustanovitvi začasnega zakonodajnega telesa s 300 člani, med katerimi jih bo 200 iz vrst protestnega gibanja. Prehodna vlada bo imela enajst članov, niso pa se še dogovorili o njeni sestavi. »Mi hočemo osem civilistov in tri generale, oni bi sedem generalov in štiri civiliste,« je za BBC dejal Sadiq Yousuf, eden od pogajalcev iz vrst protestnega gibanja za demokracijo, ki je organizirano okoli Zavezništva za svobodo in spremembe ter pri katerem imajo glavno vlogo poklicna združenja, nikakor pa ne opozicijske stranke.

Generali so še na oblasti

Vrh vojske se pod vodstvom generala Jaserja Al Ate sestaja v prehodnem vojaškem svetu, ki ima po Al Baširjevem padcu oblast v Sudanu in jo – vsaj tako trdi – želi postopoma predati civilistom. Dokončni dogovor naj bi podpisali v teh dneh. Vsekakor pa bi lahko marsikdo z napovedanim sestopom generalov z oblasti veliko izgubil, saj vsa sudanska podjetja vodijo ljudje, ki so sorodniki ali prijatelji generalov.

Prehodni vojaški svet podpira egiptovski diktator, general Abdel Al Sisi, prav tako Združeni arabski emirati in Savdska Arabija, ki je 21. aprila novim sudanskim oblastem nakazala 2,6 milijarde evrov. Predsednik Al Bašir je izhajal iz Muslimanske bratovščine, ki jo imata Al Sisi in savdski režim za sovražnika, tako da oblastnikom v Kairu in Riadu ni bilo žal, ko je dolgoletni diktator izgubil oblast. Prav pred dnevi se je prehodni vojaški svet lotil čistk v vrhu vojske proti islamistom.

Preboj v času krize

Za zdaj še ne moremo govoriti o velikem zmagoslavju revolucije, vsekakor pa je bil zadnje dni narejen korak k demokraciji. Ta je toliko pomembnejši, ker so pogajanja v zadnjih dneh potekala v napetem vzdušju in v trenutku velike krize množičnega gibanja za demokracijo. Še v ponedeljek so namreč nekatere vojaške enote poskušale z ulic Kartuma s streljanjem razgnati demonstrante, ki pred generalštabom zahtevajo, da oblast prevzamejo civilisti. Mrtvih je bilo pet demonstrantov in en vojak. Generali iz prehodnega vojaškega sveta so pohiteli z izjavo, da so še naprej »varuhi protestnikov« in da so v množico streljali uniformiranci, ki so ušli njihovemu nadzoru. Posebna preiskovalna komisija naj bi razkrila, kdo stoji za streljanjem v množico in kaj se je pravzaprav zgodilo. Menda so proti protestnikom nastopili oficirji, zvesti Al Baširju, ki so po nedavni čistki kot islamisti izgubili svoje položaje in vpliv.

Decembra lani so se protesti začeli zaradi podobnega razloga kot upor pariških množic leta 1789, in sicer zaradi trikratne podražitve kruha. Sprevrgli pa so se v upor proti 30-letni diktaturi Al Baširja, ki so ga ob pritisku množic 11. aprila generali odstavili. Kmalu zatem je moral odstopiti še njegov naslednik na oblasti, general Awad Ign Auf. Dolgo časa pogajanja med generali in predstavniki protestnikov niso obrodila uspeha. V zadnjih dneh pa je prišlo do napredka.

Bodoča prehodna vlada generalov in protestnikov bi morala med drugim urediti vprašanje odnosa do Al Baširja in njegove krivde za zločine v Darfurju, zaradi česar je na tiralici Mednarodnega kazenskega sodišča. Prav tako bo morala sprejeti nekaj nujnih ukrepov zaradi gospodarske krize, saj je lani BDP upadel za 2,3 odstotka, inflacija pa je bila 70-odstotna. Predvsem bo treba v naslednjih treh letih pripraviti volitve, najbrž v ustavodajno skupščino. Če dobra volja na obeh straneh ne bo dovolj, pa bi se Sudan lahko znašel na začetku dolgotrajnega nestabilnega obdobja.