Ljubljana bo imela v prihodnji sezoni po desetih letih znova dva prvoligaša. Premierni nastop med deseterico najboljših slovenskih kolektivov čaka šišenski Bravo, ki je šele leta 2013 ustanovil člansko moštvo in se v kratkem obdobju prebil med elito.

(Pre)hiter naravni razvoj kluba

Bravo je z uvrstitvijo v prvo ligo nemara prehitel naravni razvoj kluba, ki se je ob ustanovitvi leta 2006 osredotočil izključno na delo z mladimi igralci. Člansko moštvo se je na začetku svoje poti v peti slovenski ligi predstavilo večinoma z ljubljanskimi študenti in vsako leto napredovalo. Potem ko je Bravo ob debiju v drugoligaški konkurenci končal sezono na šestem mestu, si je minuli mesec kot prvak tekmovanja zagotovil neposredno vstopnico za prvo ligo. Lani jeseni je bil v drugem krogu slovenskega pokala na pragu senzacije, a se je državni prvak Maribor z zmagovitim golom rešil šele globoko v sodnikovem podaljšku. »Uvrstitve v prvo ligo nikoli nismo postavljali v ospredje, a smo čutili, da nam lahko uspe. Preboj med elito ne bo zamajal naših temeljev. Še naprej bomo izpostavljali delo z mladimi igralci in gradili naše ideale, našo zgodbo,« pravi predsednik kluba Luka Brezovec, ki je na poslovni poti ustanovil lastno odvetniško družbo. Častni predsednik Brava je Darko Klarič, ki je tudi ustanovitelj kluba.

Bravo je sezono v drugi ligi sklenil s šestimi točkami prednosti pred Taborom iz Sežane, ki je v kvalifikacijah za prvoligaški status izločil favorizirano Gorico. Okostje moštva sestavljajo igralci nad trideset let (Darko Zec, Andraž Kirm, Luka Žinko, Jaka Ihbeisheh, Alen Krcić…), ki so na poti do klubskega uspeha unovčili prvoligaške izkušnje. Prvi strelec moštva je s sedemnajstimi goli postal Mustafa Nukić: »V dobri ekipi z dobrimi igralci je tudi napadalcem lažje. Moji zadetki so posledica dobre igre in kemije med igralci.« Vodstvo kluba napoveduje, da se bo Bravo za nastopanje v prvi ligi okrepil z vsaj tremi novinci, jedro ekipe pa bodo poskušali zadržati. Zvestobo Bravu je obljubil trener Dejan Grabić, ki velja za študioznega in natančnega trenerja novega vala. Moštvo je prevzel spomladi 2017, klub pa mu je obljubil podaljšanje obstoječe pogodbe. Ni nepomembno, da je Grabić eden redkih slovenskih trenerjev z visokimi ambicijami na študijski poti.

Mlad klub z majhno bazo navijačev

Bravo bo priprave na novo sezono začel prihodnji ponedeljek. Kmalu bo znano, kakšen je domet moštva, ki mu tako kot večini novincev napovedujejo boj za obstanek v prvi ligi. Na sceno prihaja ljubljanski derbi med Olimpijo in Bravom, ki bo tekmovanju ponudil dodatno mikavnost. Šiškarji bodo jesenski del prvenstva zagotovo odigrali na stadionu ŽAK, a se bodo morali zaradi prenove objekta kmalu preseliti na novo lokacijo. V klubu načrtujejo, da bi nekaj tekem odigrali v Stožicah. Ker je Bravo mlad kolektiv, nima velike baze navijačev. V šampionski sezoni druge lige so imeli povprečen obisk na domačih tekmah manj kot dvesto gledalcev, zato je klub pred velikim izzivom, kako premamiti gledalce. Bravo bo kmalu spoznal, kako veliko odgovornost pravzaprav prinaša igranje v prvi ligi.

»Verjamem, da imamo dovolj kakovosti za nastopanje v prvi ligi. Ob podpisu pogodbe sem vedel, da prihajam v dobro organiziran klub. Na igrišču smo dokazali, da smo odlično povezani med seboj,« je povedal nekdanji slovenski reprezentant Andraž Kirm, ki bo septembra dopolnil 35 let. Trener Dejan Grabić pravi, da želi Bravo postati stabilen klub na dolgi rok. Tako kot mnoge igralce šišenskega kluba tudi njega čaka debi v prvoligaški konkurenci. »Ko smo lani začenjali sezono, sem lahko samo sanjal, da bomo vpisali 22 zmag. Venomer smo sledili našemu modelu igre in bili na koncu nagrajeni. Poudarjali smo naše vrednote, kar želimo nadaljevati,« je komentiral 38-letni Dejan Grabić. Bravo je imel sijajen spomladanski del prvenstva, saj je izgubil le preizkušnjo z Radomljami. V kategoriji najbolj športne ekipe v drugi ligi je končal na visokem drugem mestu.