Polona Hercog se je častno poslovila od nastopov na OP Francije v tenisu. V tretjem krogu se je več kot dve uri in pol upirala lanski finalistki Rolanda Garrosa in sedmi igralki sveta Sloane Stephens. V četrtem medsebojnem dvoboju je slovenska igralka prvič dobila niz. Štajerka je bila boljša v drugem nizu, potem ko je v deseti igri pri zaostanku s 4:5 rešila štiri zaključne žogice in po 64 minutah dobila niz s 7:5. Odločilni niz, ki ga je 28-letna Štajerka igrala še tretjič letos v Parizu, je slabo začela in zaostala z 0:4. V nadaljevanju se je približala na 3:4 in 4:5, a popoln preobrat ji tokrat ni uspel. Tretjič v karieri se je poslovila v tretjem krogu turnirja največje četverice, letos pa se je v Parizu pokazala v eni najlepših izvedb v več kot desetletje dolgi karieri profesionalne teniške igralke.

Statistika dvoboja kaže, da je bila Sloane Stephens malenkost boljša. Dobila je 112 točk, 14 več od Polone Hercog. Američanka je bila boljša v dobljenih točkah na drugi servis (v odstotkih 59:49). Mariborčanka pa je bila nevsakdanje uspešna v izkoristku priložnosti za odvzem servisa. Izkoristila je namreč vseh pet priložnosti, medtem ko jih je tekmica zapravila 14 od dvajsetih. Sloane Stephens se bo v osmini finala v nedeljo pomerila z nekdanjo zmagovalko Pariza Garbine Muguruza.

Posebno zgodbo sta danes spisala Roger Federer in Casper Ruud. Oče Norvežana je namreč pred dvajsetimi leti tekmoval na Rolandu Garrosu s Federerjem, ki je leta 1999 debitiral v Parizu. Tedaj se sicer nista pomerila. Dve desetletji kasneje je Christian Ruud proti najboljšemu igralcu vseh časov spremljal sina, ki velja za enega največjih upov svetovnega tenisa. Prva dva niza je prepričljivo dobil Švicar, tretjega pa je odločil v svojo prid po več kot uri v podaljšani igri. Federer, ki bo avgusta praznoval 38. rojstni dan, je z uvrstitvijo v osmino finala postal najstarejši igralec po Jimmyju Connorsu, ki mu je takšen podvig uspel leta 1991.

Prvi niz je danes v Parizu izgubil Rafael Nadal, prvi favorit za končno zmago. Belgijec David Goffin je Španca kaznoval v tretjem nizu, ko je Nadal izgubil začetni udarec, kar se mu je zgodilo le enkrat v dvoboju. Nazadnje je Nadal izgubil niz lani v četrtfinalu proti Argentincu Diegu Schwartzmanu, ki se je letos v Parizu že poslovil od tekmovanja. »Igral sem dobro, se dobro gibal in imel stvari pod kontrolo. Čestitke Goffinu, da je kljub temu dobil niz,« je povedal Rafael Nadal. Enajstkratni zmagovalec Pariza se bo v četrtem krogu pomeril z Argentincem Juanom Londerom (78. na svetovni lestvici).

Za presenečenje dneva je poskrbela Petra Martić. Hrvatica je namreč danes premagala Čehinjo Karolino Pliskovo. Druga nosilka je sodila v krog največjih favoritinj za zmago na Rolandu Garrosu, saj je osvojila pariško generalko v Rimu. »Dosegla sem eno najodmevnejših zmag v karieri. Imam še visoke cilje. Upam, da jih bom v Parizu uresničila,« optimistično napoveduje Petra Martić. »Tekmica me ni presenetila. Vedela sem, da je odlična igralka predvsem na pesku. Navdušila me je s potrpežljivo igro, ko se ni zaletavala v zid, temveč je čakala svoje priložnosti ter jih s pridom izkoriščala,« je Hrvatico hvalila Karolina Pliskova. Maratonski dvoboj sta danes na igrišču Suzanne-Lenglen odigrali Anastasia Sevastova in Elise Merten. Po več kot treh urah je bila z 11:9 v tretjem nizu boljša Sevastova, ki je rešila kar pet zaključnih žogic, in sicer v treh različnih igrah.

Med dvojicami se je Andreja Klepač v paru s Čehinjo Lucie Hradecko uvrstila v tretji krog. Primorka ostaja v igri tudi med mešanimi pari. Svoje letošnje nastope v Parizu pa je danes v konkurenci dvojic končala Velenjčanka Katarina Srebotnik.