Slovenski kolesar Primož Roglič je v cilj 19., predzadnje gorske etape dirke po Italiji pripeljal na čelu vodilne skupine z rožnato majico Richardom Carapazom. Ob spremljanju množice slovenskih navijačev je napovedal ognjemet v Dolomitih, kjer bo Jan Polanc lovil elitno deseterico.

»Bil je lep dan. V zaključku sem poskusil, a vzpon ni bil dovolj strm. V soboto bo veliko pomembnejši dan. Pričakujem velike časovne razlike,« je po 14. mestu v smučarskem središču v San Martinu di Castrozzi povedal Primož Roglič. V mislih je imel jutrišnjo kraljevsko etapo, ki bo verjetno že odločila o končnem zmagovalcu 102. izvedbe Gira d'Italia. V zadnjem kilometru položnega vzpona v trentsko alpsko vasico je Roglič na navdušenje množice slovenskih navijačev pokazal, da je znova pri polnih močeh in pripravljen na plezanje po gorah Dolomitov s startom in ciljem v okolici Feltreja.

Movistar imel vse pod nadzorom

V dolini Primiero je bila danes popolna prevlada slovenskih zastav, solze veselja so tekle s kolumbijskih lic. Esteban Chaves (Mitchelton) je po novem poskusu z ubežniki po Anterselvi, kjer je bil drugi, zmogel s stalnimi napadi pristaviti piko na i in si priboril tretjo zmago na Giru. »Čista sreča,« se je skupaj z družino in navijači veselil mali Chavito, vedno nasmejan in med navijači priljubljeni Kolumbijec. Izžareva podobno karizmatično energijo kot Primož Roglič.

V rožnati karavani ima Movistar vse pod nadzorom. Z visokim ritmom je ekipa zatrla vsa presenečenja in vse najboljše z izjemo ubežnikov privlekla v zadnje kilometre. Ni si moč predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi bila v enaki vlogi Rogličeva ekipa Jumbo Visma. Med glavnimi akterji boja za majico vodilnega je bilo po pričakovanjih le spogledovanje in tipanje moči za zadnjo veliko fronto v gorah. Le Miguelu Angelu Lopezu so v zadnjih treh kilometrih dopustili 44 sekund »nagrade«, da se je Kolumbijec iz Astane le utrdil v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Toda drugih interesov kot šesto mesto v skupni uvrstitvi Lopez ne ogroža. Medtem Jan Polanc (35. mesto), ki je zaostal za minuto in sedem sekund za »skupino Roglič«, z Italijanom Davidom Formolom (Bora) in Rusom Ilnurjem Zakarinom (Katjuša) nadaljuje manj opazno interno bitko za prestižno deseterico.

Richard Carapaz je optimističen

Richard Carapaz ima za zadnjih 210 kilometrov 1:54 prednosti pred Vincenzom Nibalijem in 2:16 pred Primožem Rogličem. Ekvadorec je suveren in samozavesten: »Pričakovali smo akcijo Lopeza. Za nas je bil to nov dober dan in optimistično čakamo soboto. Pripravljeni smo braniti roza majico. Ne bo težko le zame, bo tudi za vse, ki bodo želeli ostati na zmagovalnih stopničkah.« Na jutrišnji etapi v 194 kilometrih skoraj ne bo metra ravnine, kolesarji bodo premagali kar 5750 metrov višinske razlike čez pet vrhov, tudi čez 2000 metrov visoki prelaz Manghen in Rolle. »Želim zmagati tretjič,« ne skriva ambicij Vincenzo Nibali. »Zgolj obdržati drugo in tretje mesto na Giru zame ne pomeni nič,« dodaja Sicilijanec. Zaradi pokra s Primožem Rogličem posebno v 14. etapi ima največ zaslug, da je rožnato majico nosi Carapaz, saj je Ekvadorec tisti dan pridobil 1:54.

Roglič bi 22 sekund za Nibalijem lahko nadoknadil v Veroni, kjer je na vidiku tudi veliki trojček zmag na kronometrih. A ta teorija je za jutrišnjimi petimi gorami Dolomitov. Rogličev športni direktor Addy Engels v slovenskemu kolesarju vidi ogenj v očeh: »Primož je človek, ki želi zmagovati. To je v njegovem karakterju. Pred zadnjo etapo v Veroni bi morali nekaj narediti, saj zaostanka 2:16 v 17 kilometrih ne more nadoknaditi. Kar je pokazal do San Martino di Castrozze, daje zaupanje in pogum. Če samo sediš in čakaš, to ni napad. Primož se izboljšuje vsak dan. Če bo imel močne noge, verjamem, da bo poskusil in tvegal. Gira še ni konec.« Primož Roglič, ki ga je danes pred startom bodrila tudi svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec, dodaja: »Dokler lahko, se bomo bojevali naprej.«