Vodja avstrijske protidopinške agencije Michael Cepic odkrito pričakuje, da bo afera na koncu širša od vpletenosti 21 športnikov iz osmih držav iz petih različnih športov, kolikor so marca razkrili nemški preiskovalci. Cepic. ki se je ta teden srečal z avstrijskimi mediji, prav tako ne izključuje možnosti, da je v afero vključenih več kot peterica doslej znanih športnikov iz Avstrije.

V Sloveniji so informacije o aferi skope. Potem, ko so tuji mediji pred 14 dnevi s prstom pokazali na domnevne vpletene športnike in športnega delavca iz Slovenije, je tudi policija potrdila, da zadevo preiskuje. Predsednik slovenske protidiopinške agencije Jani Dvoršak pa je bil kot vselej previden pri informacijah o dopingu v Sloveniji.

»Tukaj smo še vedno na trhlih nogah, kar se nas tiče, ker mi neposredno nismo informirani. Imamo pogodbo o sodelovanju in izmenjavi informacij s podjetjem, ki izvaja protidopinška testiranja v Mednarodni kolesarski zvezi, nimamo pa podatkov, ki jih v tem trenutku vodijo avstrijski in nemški preiskovalni organi, in praktično ne moremo priti do njih,« je dejal.

Vsaj delno Slovenija prve podatke ima. Še 20. marca, ko so nemški preiskovalci javno na novinarski konferenci kot del mozaika dopinške afere omenili tudi Slovenijo, slovenska policija in protidopinška agencija podatkov o tem naj takrat ne bi imela.

Slovenska policija vključena v preiskavo

Na policiji so nato po zadnjih razkritih informacijah vendarle potrdili, da so vključeni v sodelovanje pri raziskavi tega primera, »zaradi interesa preiskave pa dodatnih informacij ni«.

Tudi Dvoršak na vprašanje STA ni želel napovedovati možnih razsežnosti v Sloveniji. »Osebno si želim, da novih imen iz Slovenije v aferi ne bo več. Sicer pa je to bolj vprašanje za policijo. Njihov naloga je preiskava. Naše naloge so vezane na testiranja in športna pravila.«

Cepic pa glede na doslej razkrite podatke o velikosti primera odkrito namiguje, da je afera, katere glavni akter je nemški zdravnik iz Erfurta Mark Schmidt, verjetno večja od doslej razkritih podatkov. Že samo dejstvo, da so vpleteni v afero krvne vzorce odvzemali v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Švedskem, Finskem, Hrvaškem, v Estoniji, Južni Koreji, Na Havajih in v Sloveniji, daje slutiti, da je primerov več kot 21.

Afera je izbruhnila februarja med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu in kasneje dobila ime Aderlass. A Seefeld je bil le končna stopnica daljše preiskave, v kateri zdravniku iz Nemčije očitajo krvni doping. Že med samim tekmovanjem je bila priprta četverica udeležencev SP.

Doslej je na seznamu osumljenih pet športnikov iz Avstrije, trije iz Estonije, po dva iz Nemčije in Slovenije ter po eden iz Italija, Hrvaške in Kazahstana. Najmanj šesterico bo na seznam še treba vključiti.

Zanesljivo najbolj izstopa ime zdaj že 45-letnega italijanskega kolesarskega zvezdnika Alessandra Pettachija, ki je v karieri zmagal na šestih etapah francoskega Toura, 22 etapah Gira d'Italie in 20 etapah španske Vuelte. Kariero je končal leta 2015.