Venezuelske gospodarske težave se kažejo v vse več segmentih družbe. AP medtem poroča, da je dosegla celo kriminalce. AP se je pogovarjal z več nepridipravi v venezuelski prestolnici Caracas, ki povedo večinoma isto. Roparji, ki so nekoč uživali v zelo donosnem poslu, so naleteli na hude čase in komaj preživljajo družine. Težave naj bi imeli že z nakupom nabojev za strelno orožje. Tega je po poročanju AP na črnem trgu sicer na pretek. Ker pa posamezni naboj stane 1 dolar, si jih številni ne uspejo več privoščiti. Povprečna mesečna plača v Venezueli namreč znaša vsega 6,5 dolarjev. Tudi sicer težave povzroča strašna hiperinflacija v državi, zaradi katere denar naglo izgublja vrednost.

Eden od razbojnikov je za AP povedal, da si nekoč lahko za 10 bolivarjev kupil že pištolo. Danes pa je vrednost takšnega bankovca zanemarljiva. Pripadnik tolpe Crazy Boys »El Negrito« je za AP povedal, da z ropi le s težavo še preživlja ženo in hčer ter da je streljanje postalo pravo razkošje. »Če izprazniš saržer, si izstrelil 15 dolarjev,« je povedal za AP. »Če izgubiš pištolo ali pa ti jo vzame policija, si odvrgel 800 dolarjev.«

Nenavadne »težave«, ki razkrivajo resnost krize

Težave razbojnikov imajo pozitiven vpliv na policijske statistike in varnost v državi. V Venezueli je bilo leta 2015 umorjenih 90 ljudi na 100 tisoč prebivalcev. Zaradi hujših gospodarskih razmer in težav razbojnikov pa se je število lani zmanjšalo za 10 odstotkov. Kljub temu Venezuela ostaja ena najbolj nevarnih držav na svetu.

Kar se bere kot bizarna zgodba, ki bi jo pričakovali na kakšnem portalu satiričnih novic, pa v resnici nakazuje hude težave v vseh drugih segmentih venezuelske družbe. Ko roparji prenehajo ropati, ker preprosto ni več plena, je jasno, da so razmere postale resne.

AP poroča, da večina Venezuelcev trenutno le s težavo odplačujejo najosnovnejše življenjske potrebščine. To pomeni, da zmanjka denarja za avtomobile in druge luksuzne izdelke, ki privlačijo roparje. Tudi če nekomu ukradejo denarnico, pa je ta zaradi hiperinflacije prazna. Ljudje naj bi že pred nekaj časa prenehali uporabljati gotovino.

Na podobne težave bi naleteli roparji bank. Četudi trezorji ne bi bili večinoma prazni, bi za kakršenkoli resnejši zaslužek morali transportirati ogromne količine izredno malo vrednih bankovcev.