Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes na nadaljevanju zasedanja srbske skupščine na temo Kosova dejal, da je kosovska specialna policija v jutranji akciji po vsej državi aretirala 28 ljudi. Od teh je bilo 19 policistov, med njimi 11 srbske narodnosti, ki so jih aretirali v večinoma srbskih občinah na severu Kosova, ter devet civilistov, ki so jih vse aretirali v pretežno srbski občini Zubin Potok. Vučić je dejal, da so jih predstavniki zveze Nato obvestili, da so racije usmerjene proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter da se mednarodne enote zato ne bodo vmešale. Podobno naj bi mu dejali tudi predstavniki Evropske unije, je dodal in navedel, da so ob protestih srbskega življa skušali položaj miriti madžarski pripadniki Kforja, a jih je poveljnik mednarodnih sil odpoklical.

Srbija v bojni pripravljenosti

Vučićeva reakcija, ki ji je sledil ukaz o polni bojni pripravljenosti vseh enot srbske vojske, je izzvenela v njegovem sarkastičnem stilu, iz katerega pa se je dalo razbrati, da mu je ozadje akcije kosovske policije bolj ali manj znano, da pa razlage ne sprejema, ampak jo dojema kot nadaljevanje provokacij prištinskih oblasti. Te naj bi spodbujali tuji dejavniki in naj bi se začele že z ustanavljanjem kosovske vojske in uvedbo stoodstotnih carin na srbsko (in bosansko) blago. »Naj mi kar govorijo oni iz mednarodne skupnosti, kako je vse to dva ali tri mesece načrtovana akcija proti kriminalu in korupciji. Le kaj jim sedaj lahko rečete. Nasmehnete se in izjavite, 'da, da, prav imate' in 'čestitam vam za vladavino prava, za katero se zavzemate',« je govoril. V isti sapi je razlagal, da se soočajo z resno situacijo v boju za interese srbskega naroda, in obljubil »boj na vso moč za Kosmet, čeprav imamo malo prostora«. Pri tem je šel tako daleč, da je izjavil, kako je imel v zvezi s Kosovom najboljši položaj Milošević, nekoliko slabšega združena opozicija proti Miloševiću iz leta 2000, »danes pa smo v strašno težkem položaju, pri čemer nisem defetist, ampak samo previden«. In na koncu pribil, da nove Nevihte ne bodo dovolili v nobenem delu, kjer živijo Srbi – misleč na operacijo hrvaške vojske leta 1995 na Hrvaškem.

Brez povezav z umori

Po navedbah misije ZN na Kosovu (Unmik) sta bila v današnji akciji kosovske specialne policije aretirana in ranjena tudi dva njihova člana, Moskva pa je potrdila, da je bil eden ruski državljan z diplomatsko imuniteto. Kosovski predsednik Hashim Thaci je njegovo aretacijo novinarjem potrdil, a dodal, da se je Rus, ki so ga že izpustili, predstavljal za diplomata, hkrati pa skušal kosovski policiji preprečiti izvajanje njenih nalog. V Prištini so danes demantirali novinarska poročila, da so aretacije povezane tudi z lanskim umorom politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Navedli so, da je šlo izključno za operacijo proti osebam, vključenim v nezakonito trgovino, zlorabe uradnega položaja, podkupovanja in druga kazniva dejanja.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je zagotovil, da je njen edini cilj uveljavljanje zakonov po večmesečni preiskavi in da so v kazniva dejanja vpleteni tudi carinski uslužbenci in policisti. Srbski živelj, ki se je pri Zubinem Potoku racijam postavil po robu z barikadami, pa je pozval k ohranitvi miru in spoštovanju zakonodaje.