Na skupni novinarski konferenci z albanskim premierjem Edijem Ramo sta Mogherinijeva in Rama izpostavila, da ne obstaja nobena zarota za razdelitev Kosova, poroča srbska tiskovna agencije Beta.

Na vprašanje novinarjev, ali meni, da je bilo nedavno srečanje predstavnikov Nemčije, Francije in držav Zahodnega Balkana v Berlinu neuspešno, je Mogherinijeva dejala, da je dialog med Srbijo in Kosovom lani dosegel »otipljive rezultate tako za Beograd in Prištino kot celotno regijo«. Ob tem je še dodala, da bi v primeru, če Kosovo nemudoma ukine carine za srbsko blago, takoj sklicala nov krog pogovorov med Srbijo in Kosovom.

»EU je v vlogi posrednika za vzpostavitev ozračja in prostora, da obe strani sedeta za mizo,« je še dejala, kot poroča Beta. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU se je sicer v sredo zvečer v Tirani ločeno sestala tako s kosovskim kot srbskim predsednikom države, Hashimom Thacijem in Aleksandrom Vučićem. Kot so sporočili iz Thacijevega kabineta, sta se z Mogherinijevo pogovarjala o evropski perspektivi Kosova ter dialogu med Beogradom in Prištino.

Thaci je ob tej priložnosti izpostavil nujnost dosege celovitega in pravno obvezujočega sporazuma med Kosovom in Srbijo, ki bo zagotovil vzajemno priznanje in odprl pot za članstvo Kosova v zvezi Nato, EU in Združenih narodih.

Vučić je po pogovoru z Mogherinijevo po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da je zgodba o »mini schengnu« med Prištino in Tirano nemogoča ter da to, »da se nekemu narodu, ki je po velikosti drugi največji na Zahodnem Balkanu, dovoli govoriti o narodni združitvi, pomeni ne samo odpiranje Pandorine skrinjice, pač pa je še bolj nevarno«.

Z Mogherinijevo se je srbski predsednik po lastnih navedbah pogovarjal tudi o evropski poti Srbije in nekaterih vprašanjih iz domene vladavine prava. Ob tem je tudi izrazil pričakovanje, da po evropskih volitvah za Srbijo pričakuje boljše ocene in možnost odprtja novih poglavij, je poročal Tanjug.

Vučić: Vajen sem demonstracij

Kosovsko gibanje Vetevendosje (Samoopredelitev) je v sredo zvečer v Tirani pripravilo proteste zaradi prihoda Vučića in predsednika predsedstva BiH Milorada Dodika na vrh procesa Brdo Brioni. Srbski predsednik je v odzivu dejal, da je »navajen na demonstracije«.

V Tirani bo danes glavni del dvodnevnega srečanja voditeljev procesa Brdo Brioni, ki ga skupaj s predsednikom Albanije Meto prirejata slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Srečanje se je začelo v sredo z delovno večerjo ter vrsto dvostranskih pogovorov, danes pa bo na vrsti osrednji del srečanja. Na njem naj bi udeleženci sprejeli skupno deklaracijo, s katero naj bi Evropsko komisijo pozvali, da se posveti širitvi na Zahodni Balkan kot posebnemu, geopolitičnemu vprašanju.