Slovenska nogometna reprezentanca je že začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo z Avstrijo v petek, 7. junija, v Celovcu in Latvijo v ponedeljek, 10. junija, v Rigi. Sedem slovenskih reprezentantov, ki so že končali sezono, je minuli teden opravilo štiri treninge na Brdu pri Kranju. Po njih so dobili navodila za individualno vadbo do četrtka, ko se bo reprezentanca zbrala v skoraj popolni zasedbi. Prvi dan bodo manjkali igralci iz slovenske lige, saj Olimpija in Maribor v četrtek zvečer igrata v Celju tekmo finala slovenskega pokala. Selektor Matjaž Kek je danes predstavil seznam brez igralcev iz slovenske lige, zato sta na njem le po dva vratarja in napadalca. Zaradi obnove hotela na Brdu pri Kranju bo reprezentanca bivala v Kranjski Gori, ki jo selektor Kek odlično pozna, saj je tam kot trener šest let vsako poletje opravljal bazične priprave.

Selektor prišel pred novinarji

Kek se je danes na druženje z mediji v nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju pripeljal z belim mercedesom veliko pred vsemi novinarji. Kar v avli je dobro skrit, da so ga opazili le tisti s pogledom sokola, počakal na začetek tiskovne konference, na kateri je vidno užival, ko je 20 minut odgovarjal na zastavljena vprašanja. Ne razbija si glave s tem, da je junijski termin neugoden, ampak se veseli, da bo imel nekaj več dni za priprave, za katere je napovedal odprte treninge.

Na seznamu ni bočnega branilca Nejca Skubica, potem ko je marca odpovedal igranje za reprezentanco, sta pa na njem poškodovana Rene Krhin in Benjamin Verbič. »Krhin ima velike težave, saj po dveh dobrih tekmah za reprezentanco ni nič igral za klub. Prišel bo na zbor, nato bomo videli, kaj je mogoče narediti, a deset dni je veliko časa za okrevanje. Verbič je začel teči. Njegov optimizem in želja po igranju za reprezentanco sta nalezljiva. Oba bom čakal do zadnjega. Težava je tudi s Šporarjem, saj je začutil bolečine v rami, s katero je že imel nekaj težav. Če se bodo pojavile težave, bom alternative iskal v mladi reprezentanci, zato je Gnezda Čerin na njenem seznamu, da odigra prijateljski tekmi s Švico in Gruzijo,« je zdravstveni karton pojasnjeval Matjaž Kek. Zadnjo tekmo španskega prvenstva je zaradi bolečin v rami izpustil tudi vratar Jan Oblak. Škofjeločan je objavil počitniško fotografijo v kopalkah, a je Kek prepričan, da bo nared, saj je bil z ekipo na gostovanju v Izraelu.

Novo ime na seznamu je 29-letni Denis Popović, vezist ruskega prvoligaša Orenburga, ki je v Sloveniji igral za Celje in Koper. »Ker iščem rešitev v zvezni vrsti zaradi Krhinovih težav, je to eden izmed igralcev, ki je zanimiv in zelo dobro igra v Rusiji. Zraven njega je tudi Žan Majer, ki je odigral dobre pol sezone v Italiji in se z Leccejem uvrstil v serie A. Več bomo videli na treningih, za obema je dobra sezona,« je bil v odgovoru temeljit 57-letni Mariborčan.

Iličića pripraviti na udarce

Najbolj vroča slovenska igralca sta ofenzivni vezist Josip Iličić, ki se je z Atlanto uvrstil v ligo prvakov, in napadalec Andraž Šporar, z 29 goli najboljši strelec slovaškega prvenstva in igralec lige. »Joja pričakujem takšnega, kot je bil. Torej motiviranega, pripravljenega, da vodi ekipo, se nervira, reagira. Ker nasprotniki vedo, kaj pomeni za nas, ga bomo skušali pripraviti na udarjanje po njegovih nogah. Šporarja ne bi klical, če ne bi pričakoval, da bo nadaljeval z zabijanjem golov. Psihično pregrado je prebil z golom v Hajfi, a od njega hočem še več. Ne bom se pomiril, dokler ga ne bom izzval, da bo še nevarnejši, agresivnejši in lačen golov,« se je razgovoril Kek.

Čeprav ima Slovenija po tekmah z Izraelom in Makedonijo le dve točki, se za tekmo z Avstrijo v Celovcu išče vstopnica več, saj je slovenski sektor, v katerem bo prostora za 2000 navijačev, razprodan že nekaj tednov. Avstrija je po dveh tekmah še brez točk (poraza s Poljsko in Izraelom). »Po dveh ničlah verjetno drugače gledajo na Slovenijo, kot so po žrebu. Problemi Avstrijcev, ki imajo izjemno bazo igralcev po najmočnejših ligah v Evropi, me ne zanimajo, ker imam dovolj svojih. Njihova želja po uspehu ne more biti večja od naše,« je končal Kek.