Tim Gajser, svetovni prvak v elitnem razredu MXGP iz leta 2016, nadaljuje fantastične predstave v letošnji sezoni. Vrhunsko formo je šampion iz Pečk pri Makolah najprej potrdil z zmago na sobotnih kvalifikacijah, razred zase pa je bil tudi na obeh današnjih vožnjah sedme dirke za SP 2019 v mestu, ki poleg številnih in bučnih gledalcev ob motokrosistični progi s trdo podlago slovi tudi po čudoviti krščanski arhitekturi iz 14. stoletja.

V prvi vožnji je 22-letni Gajser, ki ga je na startu prehitel Švicar Arnaud Tonus, že po manj kot treh minutah prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Drugi je ciljno črto prečkal devetkratni svetovni prvak Cairoli, tako da je Slovenec v skupnem seštevku za SP zaostanek za njim zmanjšal le za tri točke. A zato mu je večji met v primerjavi s Cairolijem uspel v drugi vožnji, ko je bil spet prvi, Italijan pa je bil po težavah na startu in pozneje na progi (padec) šele 17. in je osvojil le štiri točke.

V Franciji se je Gajser veselil druge zaporedne zmage – po tisti prejšnji teden na Portugalskem – in skupno tretje v sezoni ter 19. v karieri, na zadnjih dveh dirkah pa je bil najhitrejši v vseh štirih vožnjah. S tem je po številu letošnjih zmag v vožnjah ujel Cairolija (sedem), v skupnem seštevku pa je na dveh dirkah zaostanek 40 točk znižal na deset. »Zelo sem srečen, zadovoljen in navdušen. Dobro sem vozil, užival sem na motorju in progi. V prvi vožnji nisem najbolje startal, a sem kmalu prevzel vodstvo in nadzoroval potek. V drugi se mi je zataknilo na začetku, saj so startna vrata počasneje padala in sem jih nekoliko zadel, a na srečo sem se izognil padcu,« je dejal Tim Gajser.

V razredu MXGP je nastopil tudi Klemen Gerčar: v prvi vožnji je odstopil v drugem krogu, v drugi je osvojil 30. mesto. V razredu MX2 je Jan Pancar osvojil skupno 17. mesto (20. in 12.) in dobil prvih deset točk v tej sezoni.