Po tem, ko se mu prejšnji konec tedna v Italiji ni izšlo po načrtih, bo imel slovenski motociklist Tim Gajser že ta konec tedna novo priložnost. Svetovno prvenstvo v elitnem razredu motoGP se bo namreč ta konec tedna nadaljevalo na Portugalskem, kjer bo skušal Tim Gajser doseči drugo zmago v tej sezoni in zmanjšati zaostanek za vodilnim Italijanom Antoniom Cairolijem.

Minuli konec tedna je Tim Gajser v Lombardiji doživel največje razočaranje v tej sezoni. Na dirki, kjer ga je spremljalo precej slovenskih navijačev, je na prvi dirki kar trikrat padel in zasedel deseto mesto. Tudi na drugi dirki mu ni šlo po načrtih, saj je zasedel šesto mesto. Na šesti dirki sezone se je prvič zgodilo, da je Tim Gajser ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Povrhu je dobil obe preizkušnji njegov največji tekmec Cairoli, ki ima v skupnem seštevku 40 točk prednosti pred Gajserjem. Razlika se je v Mantovi povišala kar za 24 točk.

Gajser je pred portugalsko preizkušnjo odločen, da bo storil vse, da Cairoliju oteži pot v boju do desetega naslova svetovnega prvaka, medtem ko se Gajser v razredu motoGP bojuje za drugega, skupno pa tretjega. Cairoli ima na Portugalsko lepe spomine. Predlani je bil v Aguedi najhitrejši, lani pa je zaostal le za Jeffreyjem Herlingsom. Tim Gajser je bil lani na Portugalskem tretji in se prvič v sezoni povzpel na zmagovalni oder. Na podlagi dobrih lanskih izkušenj se bo podal v boj ter skušal preprečiti vnovično zmagoslavje trofejnega Cairolija.

V Aguedi bo Gajser edini slovenski predstavnik. V razredu MXGP ne bo Klemna Gerčarja, v MX2 pa med 40 nastopajočimi na startni listi ni Jana Pancarja. Na startni listi tudi ni Jeffreyja Herlingsa, ki naj bi se priključil karavani že minuli konec tedna v Mantovi. Vrnitev aktualnega svetovnega prvaka v razredu motoGP je po poškodbi torej ovita v skrivnost. Bo pa na Portugalskem tekmoval Francoz Roman Fevbre, ki si je na uvodni preizkušnji sezone v Argentini zlomil gleženj.