Kakšne bitke v gorah! Boj za rožnato se je razživel. Po sekundah v ravninah so razlike pri jezeru Serru na 2250 metrih nadmorske višine šteli v minutah. Bitka na vseh frontah, s pomočniki, od daleč, se je začela od starta. Velika skupina 25 ubežnikov, med katerimi je bilo tudi nekaj izjemno nevarnih (Zakarin, Mollema, Formolo, Amador, Nieve), pa je pomenila divje hitrosti vseh dvesto kilometrov. Ekipa Jumbo-Visma je, kjer je skozi doline zmogla, s težavo držala ubežnike v še varnem območju. Za protiutež je bil med ubežniki le Rogličev najmočnejši pomočnik Antwan Tolhoek, ki pa na potek ni mogel vplivati. Roglič je bil sam proti vsem.

Roglič v vseh pogledih na preizkušnji

Posledice so se kazale v dolgem zaključnem klancu. Proti Rogliču – na cilju je bil sedmi – so največ pridobili zmagovalec dneva Ilnur Zakarin (Katjuša), ki se je v skupnem seštevku s tremi minutami dobitka prerinil tik za Rogliča. »Ničesar nisem načrtoval, naredil sem le najbolje, kot zmorem. Na Giro sem prišel z željo po peterici in zdaj dobro kaže,« je bil zadovoljen Rus Ilnur Zakarin. Dobro minuto zaostanka je prečrtal Nizozemec Bauke Mollema, ki je bil v begu denimo še s tremi pomočniki Treka in to dobro unovčil. Prav Zakarin in Mollema bi lahko bila v naslednjih dneh tudi dobri figuri na šahovnici v tihi vojni med Nibalijem in Rogličem. Spogledovanje in merjenje živcev slednjih dveh je s 50 sekundami izkoristil tudi Rafal Majka, ki je po moči na podobni ravni. Še posebej nevaren pa se v gorah zdi znova tudi dabes tretji Mikel Landa (osmi skupno), ki je s pomočnikom Richardom Carapazom iz močnega Movistarja najhitreje odpeljal zadnji klanec do jezera Serru.

Roglič je bil v vseh pogledih na preizkušnji. Ko so ga osamili od pomočnikov, se je prilepil na strategijo ekipe Bahrain Merida. To kapetanu Vincenzu Nibaliju ni bilo všeč. Rogliča je z vsemi triki med plezanjem do jezera Serru poskušal spraviti ob živce in energijo, a se ni pustil izzvati. Rogličev športni direktor Addy Engels je dan ocenil kot dober. »Po zahtevnem začetku smo dokazali, da zmoremo prevzeti odgovornost kot ekipa. Primož je pokazal, da je dober v klanec. Morda se je zdelo, da bije boj z Nibalijem, toda spredaj in zadaj so bili nevarni. Primož se ni pustil izzivati, to je njegov način racionalne vožnje. Vemo, da bodo nekateri tekmeci iz ozadja napadali zgodaj in poskušali z begom in so že pridobili nekaj časa proti Primožu, vendar mislim, da je bil za nas dober dan. Razvrstitev nam dobro kaže.«

Polanc izkoristil svojo trmo in vrline

Jan Polanc je bil v veliki bitki generalov s svojo ekipo UAE Emirates le desetnik z nekaj vojaki. Nanj se taktično ni oziral nihče. Vizualno vsi. Rožnata mu pristoji. Ob tem že dolgo velja, da ima rožnata majica magično moč in energijo. Polanc je v prvih rožnatih 196 kilometrih to potrdil. Kranjčan je na eni najtežjih etap (196 km, 5180 metrov višinske razlike) še najbolj izkoristil svojo trmo in vrlino, da se kljub zunanjim dejavnikom osredotoča na svoj ritem vožnje. Ob pospeševanjih in izzivanjih ne zapelje prehitro v »rdeče« polje. Tako se je tudi iz na videz izgubljenih situacij vrnil in na cilj pripeljal 15., dobro minuto in pol za Rogličem. Sijajna vožnja zanj. »V tako zahtevnem dnevu sem se trudil peljati klance v svojemu ritmu in ostati čim dlje z najboljšimi. Ponosen sem, da sem obdržal 'maglio roso'. Seveda zahvala ekipi za pomoč. Na koncu so spredaj ostali le najboljši brez pomočnikov. V soboto bomo videli, kako bo šlo. Ostajam realen. Giro je še zelo dolg,« se nove brutalne etape zaveda ponosni Jan Polanc. Ob eni najkrajših etap (131 km) je kar 4200 metrov višinske razlike in zagotovo bo današnje divjanje pustilo posledice že danes v Aosti in v nedeljo na trasi zgodovinske klasike po Lombardiji. Spremenila so se tudi nekatera razmerja in taktika med najboljšimi.

Rogliču je malce v uteho tudi to, da je imelo nekaj tekmecev z močnimi ekipami slabši dan. Smola z okvaro kolesa v enem ključnih trenutkov zaključnega vzpona je ponagajala Kolumbijcu Miguelu Angelu Lopezu (Astana) z izkušenim športnim direktorjem Giuseppom Martinellijem. Še za Janom Polancem je v cilj pripeljal tudi Simon Yates, ki ima prav tako ob sebi zelo močno ekipo Mitchelton Scott. To se zdi še kako pomembno v naslednjih dneh, saj sta imeli največ pomočnikov med ubežniki in s tem naredili veliko dodatnega dela in škode ekipi Jumbo-Visma in šibki UAE Emirates. Napovedi so negotove. »Prezgodaj je govoriti, kaj bo. Giro se bo spreminjal iz dneva v dan,« napoveduje Mikel Landa.