Glavna opozicijska Kongresna stranka je na tokratnih volitvah, ki so v sedmih fazah potekale od 11. aprila do 19. maja, glede na končne rezultate dobila 52 od 543 sedežev.

Že delni rezultati v četrtek so napovedali BJP rekordno večino v spodnjem domu parlamenta. Pred volitvami so se sicer pojavljali dvomi, ali bo Modi lahko ponovil svojo zgodovinsko zmago iz leta 2014, ko je prvič po letu 1984 z 282 sedeži v lok sabhi njegova stranka dosegla večino, skupaj s koalicijskimi strankami pa 336.

Modi je v četrtek v odzivu obljubil "vključujočo" prihodnost. "Skupaj rastemo. Skupaj uspevamo. Skupaj bomo zgradili močno in vključujočo Indijo. Indija je znova zmagala!" je tvitnil Modi, ko so rezultati največjih volitev na svetu postali jasni.

Indijski premier se je danes že sestal s svojimi zavezniki, da bi izoblikovali politično smer za njegov drugi mandat. Med ključnimi točkami bo iskanje rešitev za slabo gospodarsko rast in manjšanje brezposelnosti.

Na te največje volitve v zgodovini človeštva je bilo na okoli milijon volišč povabljenih več kot 900 milijonov volivcev - kar 83 milijonov več kot na volitvah leta 2014. Volilna udeležba je bila okoli 65-odstotna. Potekale so v sedmih fazah zaradi tehnične zahtevnosti spričo velikega števila volivcev, pa tudi tveganja nasilja v državi.