Nedavno smo poročali o boju malega človeka proti eni večjih svetovnih multinacionalk. Četverica kmetov iz indijskega Gudžarata se ni želela podrediti korporaciji PepsiCo, ki je želela, da kmetje nehajo saditi posebno sorto belega krompirja, ki ga je multinacionalka patentirala. Od kmetov je zahtevala plačilo odškodnine v višini približno 143 tisoč ameriških dolarjev, kar je znesek, ki ga lastnik nekaj arov velike kmetije nikakor ne more plačati. Da gre povsem očitno za ustrahovanje in zahtevo po podreditvi, dokazuje poleg absurdno visokega odškodninskega zahtevka tudi dejstvo, da je bil PepsiCo pripravljen umakniti zahtevo po izplačilu odškodnine, če kmetje preidejo pod njihovo okrilje in semena kupujejo od njih ter pridelek prodajajo pod pogoji korporacije.

Kmetom ta ideja ni preveč dišala, še posebej zato, ker je indijski zakon na njihovi strani. Ta namreč pravi, da kmetje smejo uporabljati tudi patentirana semena, dokler ne posegajo v pravice blagovne znamke korporacije.

Umik odškodninskega zahtevka brez kakršnekoli razlage

V zadevo, ki je bila deležna precejšnje pozornosti svetovnih medijev, se je vključila tudi indijska vlada. Stranka premierja Narendre Modija, ki izhaja prav z območja, kjer kmetujejo toženi kmetje, je na ameriško korporacijo naslovila prošnjo po umiku odškodninskega zahtevka. Po tem in po objavah v večjih svetovnih medijih, čemur je sledil še precejšen odziv na družbenih omrežjih, je PepsiCo v začetku maja res umaknil tožbo. Ob tem ni podal nobene obrazložitve.

Jedro spora je bila posebna sorta krompirja, ki raste iz semen, imenovanih FC5 in za katero je značilna manjša vlažnost ploda. Zaradi te in še nekaterih drugih lastnosti je takšen krompir še posebej primeren za čips. PepsiCo, ki letno zasluži več kot 60 milijard dolarjev, je najbolj znan po sladki gazirani pijači pepsi in čipsu, ki ga trži pod blagovno znamko Lay's.