Tožilec Niko Pušnik je v obtožnici pojasnil, da naj bi Kalškova materi Ivani Dovnik življenje vzela v trenutku, ko ta ni pričakovala napada. S polenom naj bi jo dvakrat udarila po glavi, potem pa jo, medtem ko je obležala na postelji, povsem nemočno do zadušitve davila s pasom.

Sodnik Danilo Obersnel je glavno obravnavo razpisal za 19. junij, ko bo obtožena podala zagovor, prav tako naj bi zaslišali prve priče. Večinoma gre za sorodnike in znance žrtve in obdolžene, ki jih je predlagalo tožilstvo, z njimi pa se strinja tudi obramba.

Zagovornik Kalškove Aleš Kolšek je ob tem predlagal še rekonstrucijo celotnega dogodka ter imenovanje izvedencev za medicino, forenziko, klinično psihologijo in psihiatrijo. Prvi naj bi skušal ugotoviti način nastanka poškodb, drugi pa bi na podlagi dokazov in fotografij skušal ugotoviti potek dogodkov ter ali se je vse skupaj zgodilo na način, kot trdi obtožena.

Klinični psiholog naj bi ugotavljal, kako je na obtoženo vplivala smrt brata, ki je dva tedna prej storil samomor, psihiater pa tudi, kako je na njeno ravnanje vplivalo obtoževanje s strani matere o krivdi za bratovo smrt.