V zadnjih desetletjih so o turškem prvaku odločali carigrajski velikani Galatasaray, Bešiktaš in Fenerbahče. Zdaj se je v dolgoletno nogometno kulturo ob Bosporju vključil tudi novinec Basaksehir, ki doslej še ni okusil slasti zmage. Pri omenjenem klubu je sporna predvsem tesna povezava s predsednikom.

V nedeljo ob 18. uri bo Galatasarayjev stadion Türk Telekom Arena gostil dvoboj dveh nogometnih kultur, kluba z desettisoči navijači in novinca med elito, ki ima le malo privržencev v največjem turškem mestu. Zelo različna sta tudi trenerja, saj za Galatasarayjevega Fatiha Terima velja, da zna svojo ekipo predvsem psihološko izredno pripraviti in dvigniti, Basaksehirjev Abdullah Avci pa blesti kot izreden taktik.

Brez tradicije, a z zvezdniško zasedbo

Medtem ko se Galatasaray lahko ozre na več kot 110-letno tradicijo in kar 21 naslovov najboljšega v državi, je Basaksehir klub, ki letos praznuje peto obletnico delovanja. Ustanovila ga je kar mestna uprava, podpirajo pa ga predvsem podjetja, ki imajo tesne stike z vlado, tudi veriga bolnišnic Medipol. A povezav s turškimi oblastmi je še več. Predsednik kluba Göksel Gümüsdag je poročen z nečakinjo Erdoganove žene.

Prav podpora državnih sponzorjev enemu klubu je trn v peti za številne turške navijače, pa čeprav gre za projekt mestnih oblasti. Te niso varčevale s sredstvi. Za uspehe je najbolj zaslužen že omenjeni trener Avci, ki stavi predvsem na dobro obrambo in protinapade. Pri tem so stebri ekipe številni izkušeni nekdanji zvezdniki kot nekdanji nogometaš Arsenala Emmanuel Adebayor, nekdanji član Reala, Manchester Cityja in Milana Brazilec Robinho in pri Barceloni izposojeni Arda Turan, ki velja za zvestega Erdoganovega podpornika. Erdogan je bil celo priča in častni gost na nogometaševi poroki.

Klubu manjka predvsem navijaška podpora. Mestni predel Basaksehir na zahodu Istanbula je razmeroma nov in na stadionu s 17.000 sedeži se z izjemo derbijev zbere le kakšnih 3500 ljudi. In številni meščani si zastavljajo vprašanje, kakšno bo praznovanje državnega naslova, če Basaksehirju v nedeljo res uspe ugnati Galatasaray.

Prav navijači Galatasarayja bi bili v nedeljo lahko jeziček na tehtnici, ki bo odločil derbi. Da znajo praznovati naslov prvaka, pa so v zadnjih letih potrdili vsakič znova.