Skupno so mu sicer očitali umor v 100 primerih, a v treh primerih niso našli zadostnih dokazov. Obtožnica ga bremeni, da je med februarjem 2000 in junijem 2005 v bolnišnicah v Delmenhorstu in Oldenburgu moril naključno izbrane bolnike. Bolnikom je vbrizgal zdravilo, ki je vodilo v odpoved srca, in to z namenom, da jih je nato lahko oživljal, s čimer je želel narediti vtis na kolege.

V večini primerov se bolniki niso več zbudili. Po mnenju tožilstva je bil njegov motiv poleg tega tudi dolgčas. Njegove žrtve so bile stare med 34 in 96 let. Psihologi so ocenili, da Niels Högel trpi zaradi narcistične osebnostne motnje, a da lahko odgovarja za zločine.

Preiskovalci sicer domnevajo, da je v resnici umoril okoli 200 ljudi, česar pa ni mogoče dokazati, saj so bili številni bolniki upepeljeni. 42-letnik je na sojenju, ki poteka od oktobra lani, priznal umor 43 ljudi, zanikal umor petih, za 52 primerov pa ni prepričan, ali je kriv. Ob začetku sojenja se je opravičil za svoja dejanja. Höglova dejanja so pretresla Nemčijo, saj gre za enega najhujših primerov množičnih umorov v tej državi po drugi svetovni vojni.

Sodišče bo v zadevi odločilo predvidoma 6. junija.

Morilski zdravstveni delavec sicer že približno deset let prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi šestih podobnih zločinov. Prijeli so ga leta 2005, ko so ga presenetili, ravno ko je nameraval bolniku v Delmenhorstu vbrizgati nepredpisano zdravilo.