Na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije je malo po polnoči 37-letni pacient, doma iz Lendave, napadel devet let starejšega pacienta iz Maribora do te mere, da je hudo ogrozil njegovo življenje, zato mariborski kriminalisti dogodek preiskujejo kot poskus uboja. Tragični konec je preprečil zdravstveni tehnik, ki je v bolniško sobo pogledal ravno v trenutku, ko je napadalec, po naših podatkih Darko Š., sedel na pacientu Tomažu K. in ga davil. Zdravstveni tehnik je nemudoma reagiral, napadalca je zvlekel z njegove žrtve in poklical na pomoč kolega, saj je ugotovil, da Tomaž K. ni več kazal znakov življenja. Zdravstvena delavca sta nesrečnega moškega povrnila v življenje, potem so ga odpeljali na oddelek reanimacije. Moški ni več v smrtni nevarnosti.

Za zločin ne bo odgovarjal

Kaj točno je šlo narobe, bo pokazala kriminalistična preiskava, a se vse bolj zdi, da Darko Š. za zločin ne bo kazensko odgovarjal. Navsezadnje je psihični bolnik, boleha za paranoidno shizofrenijo, poleg tega so zaposleni na zaprtem oddelku psihiatrije policistom opisali, da se je osumljeni po napadu vedel povsem mirno in vzbujal vtis, kot da sploh ne ve, kaj je storil, smo izvedeli neuradno. Tomaž K., ki je skoraj izgubil življenje, pa se na psihiatriji zdravi zaradi odvisnosti od alkohola.

Mariborska policija o preiskavi danes ni razkrila nikakršnih podrobnosti. Tiskovna predstavnica Anita Kovačič Čelofiga je ob našem poizvedovanju potrdila, da obravnavajo dogodek, ki ima elemente kaznivega dejanja poskusa uboja, na izrecno vprašanje, ali so osumljenega zaradi nasilja obravnavali že v preteklosti, pa ni odgovorila. Dogodek so potrdili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in o osumljenem pojasnili, da je k njim prišel iz drugega zdravstvenega zavoda in da je na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije nameščen za prehodno obdobje do namestitve v varstvenem zavodu. Neuradno smo izvedeli, da je Darko Š. na psihiatrijo v Maribor prišel iz Ormoža, ker naj bi bil tam v preteklosti poskusil zadaviti tudi medicinsko sestro. A niti premestitev v Maribor ni zalegla. Zgodilo se je namreč, da je iz odprtega oddelka enkrat odšel domov in tam povzročil podoben incident, le da je takrat poskusil zadaviti svojo mater. Po premestitvi na zaprti oddelek je bil še vedno občasno agresiven, zato so ga morali zdravstveni delavci večkrat zvezati, smo izvedeli neuradno. Zvezati so ga morali tudi po današnjem poskusu uboja, policisti pa zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja proti njemu niso mogli ukrepati na način, da bi ga odpeljali v pridržanje. Tako bo ostalo, dokler ne bo zdravniška stroka ocenila, da je sposoben za zaslišanje. Ga pa na psihiatriji po naših podatkih zdaj varujejo policisti.