»Razšli smo se brez dogovora. Sindikat in svet delavcev sta podala nekaj predlogov, do katerih se delodajalec še ni opredelil,« je popoldne pisno sporočil predsednik konference Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) Gorenje Žan Zeba, ki podrobnosti današnjih pogovorov ne razkriva.

Vodstvo velenjskega Gorenja je sindikat in svet delavcev prejšnji teden povabilo k nadaljevanju posvetovanja o kriterijih za določitev presežnih delavcev. Kot so v družbi danes pojasnili za STA, upajo, da bodo postopek nadaljevali skupaj in skozi socialni dialog, »saj lahko tako sindikat kot svet delavcev prispevata konstruktivne pripombe, kar je vsekakor tudi v interesu družbe«.

Šele ko bo sprejet dogovor o kriterijih za določitev presežnih delavcev, se bodo lahko v Gorenju, kot so navedli, lotili priprave programa presežnih delavcev. »Iz programa bo tudi jasno razvidno natančno število presežnih delavcev in za koliko bomo število zaposlenih lahko zmanjšali z mehkimi metodami, kot so upokojevanje ali ponudba drugega dela znotraj Gorenja,« so navedli v družbi.

Ob tem so napovedali, da bo nova organizacija v Gorenju začela veljati 1. junija letos. Po tem datumu bodo zaposlenim, ki se jim v okviru nove organizacije spremeni samo naziv, opis in/ali pogoji za zasedbo delovnega mesta, ponudili sporazumno sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi.

Konkretno to pomeni, da od 1720 delavcev okoli 1450 zaposlenih ne bo dobilo odpovedi starih pogodb, pač pa le nove pogodbe, saj stare prenehajo veljati s podpisom nove. Plače iz doslej veljavnih pogodb o zaposlitvi se tem delavcem ne bodo spremenile, zagotavljajo v družbi.

V Gorenju ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah, prav tako naj ne bi držalo, da bodo odpuščali zaposlene v podpornih službah, kot so na novinarski konferenci konec aprila navajali v sindikatu Skei.

Sicer pa so predstavniki sindikata takrat dejali, da so pripravljeni na nadaljnji socialni dialog glede postopkov, povezanih z zmanjševanjem števila zaposlenih, a so hkrati opozorili, da njihove pripombe dotlej niso bile upoštevane.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, sicer poudarjajo, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, temveč bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe ter poslovne enote v tujini.