Te družbe naj bi bile tako iz Evrope kot iz ZDA, so pojasnili v Gorenju. Spomnili so, da skladno s strateško usmeritvijo osredotočanja na osnovno dejavnost nadaljujejo postopek prodaje družb netemeljnih dejavnosti, ki je potekal že pred prihodom novega lastnika, kitajske družbe Hisense.

Gorenje je družbo Gorenje Tiki skušalo prodati že lani, a so zaradi prevzema prodajo zamrznili. Decembra lani pa je so z družbo Eko Surovina, ki je v lasti Izeta Rastoderja, podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža družbe Gorenje Surovina in njenih odvisnih družb.

Gorenje je proizvodnjo grelnikov vode malih litraž leta 2010 preselilo iz ljubljanske Šiške v Srbijo. Danes tam izdelajo pol milijona grelnikov vode na leto, razvoj družbe pa je v Velenju. Tako je v Sloveniji v tej družbi zaposlenih 30 ljudi, v Srbiji pa trenutno 520, saj število zaposlenih tam sezonsko niha.

Kot danes piše Delo, je imel Tiki v Šiški v lasti okoli 36.000 kvadratnih metrov nepremičnin, a so bile po likvidaciji prenesene na krovno Gorenje. To je tri četrtine zemljišča že prodalo, tečejo pa že tudi pogajanja za prodajo zadnjega dela.