Letošnje angleško prvenstvo se je končalo podobno kot lansko – z zmago Manchester Cityja, ki se je po sezonah 1936/1937, 1967/1968, 2011/2012, 2013/2014 in 2017/2018 razveselil že svojega šestega državnega naslova. Na 38 tekmah je osvojil skupno 98 točk in tako zaostal le za lastnim lanskim rekordnim dosežkom, ko je sezono sklenil še z dvema točkama več na računu. Do rekorda je prišel tudi njihov trener Pep Guardiola, za katerega je to že osmi državni naslov, kar je, če upoštevamo sezono 1999/2000, v tem stoletju uspelo le še trenerski legendi mestnega tekmeca Uniteda Alexu Fergusonu. »Neverjetno, da nam je kar dvakrat uspelo osvojiti tolikšno število točk. V svoji karieri se nisem še za nobeno lovoriko tako namučil,« je zatrdil Pep Guardiola in kot ključne za končno slavje izpostavil 14 zaporednih prvenstvenih zmag. Uspešnejši niz je Kataloncu uspel le še lani, ko je s svojim moštvom zmagal osemnajstkrat v nizu, kar je tudi absolutni rekord angleškega prvenstva. Za meščane sezona sicer še ni zaključena, saj jih v soboto na Wembleyju čaka še finale pokala FA proti Watfordu. V primeru uspeha bi postali prvi klub v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojil ligaški pokal, prvenstvo in pokal FA.

Liverpool največji osmoljenec

Ni dvoma, da je največji osmoljenec prvenstvene sezone Liverpool. Rdeči na svoj 19. naslov najboljšega v Angliji čakajo že vse od leta 1990, letos pa so bili v igri zanj vse do zadnjega kroga. In bi ga tudi osvojili, če ne bi Manchester City v nedeljo odpravil Brightona s 4:1, saj so Wolverhampton v zadnjem krogu premagali z 2:0. Za nameček se je sploh prvič v zgodovini premier lige primerilo, da je moštvo, ki je izgubilo le en prvenstveni obračun, na koncu ostalo brez državne lovorike. 97 točk in 30 zmag, kolikor so jih Liverpoolčani dosegli letos, bi za osvojitev naslova zadoščalo v zadnjih 25 od 26 sezon. »Drugo mesto ni nekaj, kar bi si želeli, a ga bomo sprejeli. City se nas ni mogel otresti in mi se nismo mogli otresti Cityja. Čestitke tekmecu, ki je vseskozi igral izvrstno. V dveh sezonah je zbral kar 198 točk,« je nasprotnika pohvalil Jürgen Klopp. Nemcu in njegovim igralcem je lahko v tolažbo dejstvo, da jih še veliko pomembnejši obračun čaka 1. junija v Madridu, ko se bodo s Tottenhamom udarili za naslov v ligi prvakov.

Za največje razočaranje sezone je sicer poskrbel Manchester United. Klub, ki je pred Manchester Cityjem nazadnje ubranil naslov angleškega prvaka – to mu je v letih 2007 do 2009 uspelo trikrat – je osvojil šesto mesto in si kot tolažilno nagrado izboril nastop v kvalifikacijah v drugorazredni evropski ligi. Prvenstvo so sklenili z 32 točkami zaostanka za prvaki, kar je dve točki več kot v sezoni 1973/1974, ko so izpadli v drugo angleško ligo. »Zadnji meseci so bili izredno naporni za ekipo in klub. Edina pozitivna stvar je, da je sezona končana. Precej časa bo trajalo, da bomo ujeli vodilne. Naš kratkoročni cilj bo, da ujamemo najboljšo četverico. Za Arsenalom, Tottenhamom in Chelseajem smo zaostali za pet oziroma šest točk. To so klubi, ki jih moramo uloviti,« razočaranja ni skrival trener rdečih vragov Ole Gunnar Solskjaer. Norvežan je vodenje prve ekipe prevzel decembra, ko je klub odpustil Portugalca Joseja Mourinha. Zanimivo, tudi tedaj je United zasedal šesto mesto.

Na prvaka čakajo še v Nemčiji

V petih najmočnejših evropskih ligah na prvaka čakajo le še v Nemčiji. Tako kot v Angliji bo tudi tam o njem odločal zadnji krog, kar se je nazadnje zgodilo pred desetimi leti. Vodilni Bayern bi se naslova lahko razveselil že minuli konec tedna, a mu je načrte prekrižal Leipzig. Ta je brez kaznovanega nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla iztržil remi brez zadetkov, medtem ko je drugouvrščena Borussia Dortmund premagala Fortuno s 3:2. Bavarci imajo pred sobotnim zadnjim krogom dve točki naskoka in boljšo razliko v zadetkih, zato jim na tekmi proti Eintrachtu iz Frankfurta za sedmi zaporedni naslov, skupno pa že 29., zadostuje remi. A dvoboj bo vse prej kot lahek, saj Eintracht lovi četrto mesto, s tem pa tudi mesto v ligi prvakov.