»Dolga, vendar dokaj lahka etapa mi je omogočila, da sem malo bolj užival v roza majici,« je bil po novih 220 kilometrih in tretjem oblačenju rožnate majice zadovoljen slovenski kolesar Primož Roglič. V sprinterski etapi mu ni bilo treba pomoliti nosu iz zavetrja. Po sijajnem začetku v Bologni se postavlja vprašanje, koliko časa bo vozil v rožnati majici in ali je možno, da vse dni do Verone. To se zdi še posebej zanimivo, ker je to zadnjič leta 1990 uspelo Gianniju Bugnu, zdaj predsedniku združenja profesionalnih kolesarjev. Pred njim so od starta do cilja vodili še velikani Contante Girardengo, Alfredo Binda, slednja še pred letom 1933, ter najboljši vseh časov Eddy Merckx.

Za dramo so poskrbeli komisarji UCI

Za prvega Slovenca v rožnati bi bil to sanjski scenarij. Je malo verjeten, vendar mogoč. Tretji dan je bil že del misije mogočega. Zaradi velikega interesa številnih sprinterskih ekip in zgolj enega ubežnika je bilo potek lahko nadzorovati. Nekaj skrbi je bilo le zaradi vetra. »Tega me ni bilo strah, saj smo nizozemska ekipa, fantje so vajeni tega. V zaključku je vedno stresno, ekipa me je dobro zaščitila in opravila odlično delo,« je Roglič že rutiner.

Za nekaj drame in kaotičnosti so poskrbeli sprinterji v zaključku, potem pa še komisarji UCI. Lahko bi rekli, da je o zmagovalcu odločil kolesarski sistem VAR. S pomočjo posnetkov kamer iz zraka so najhitrejšega Elia Vivianija (Deceuninck-QuickStep) postavili na začelje glavnine (73. mesto), ker je oviral mladega rojaka Mattea Moschetta (Trek), uradno četrtega v cilju. Zmago so z zamikom pripisali Fernandu Gavirii na zadovoljstvo ekipe UAE Emirates z Janom Polancem, ki je bil znova pomembno vpet v njegovo kočijo in bil 23. v cilju. Tudi pomočnik športnega direktorja Andrej Hauptman si bo lahko pripel kakšno zaslugico. Gaviria sicer ni želel proslavljati zmage: »Težko se je smejati, ko se nekaj zgodi prijatelju. Mislim, da ni naredil ničesar narobe.«

Če se zdaj razlike v rožnati razvrstitvi štejejo v sekundah, se bodo 2. junija v Veroni v minutah. Do nedelje, ko bo znova na sporedu vožnja na čas v San Marinu, tudi tedaj s ciljnim vzponom, bo na sporedu klasični otvoritveni teden po zgledu Toura, ko so na vrsti tereni za hitre in bolj vsestranske kolesarje klasik. Že današnja četrta etapa s ciljem na vzpetini je tega profila. Roglič je na dirki po Romandiji dokazal, da mu to ne bo predstavljalo posebnih težav. V tej sezoni je nekajkrat dobil sprint manjših skupin in tudi tu bi lahko pridobil kakšno sekundo proti konkurenci. Prva zahtevna alpska etapa bo šele trinajsti tekmovalni dan Gira.

Pomembna bodo tudi zavezništva

Ob tem je uvodna etapa v Bologni vse hitre sprinterje odmaknila od Rogliča in se mu s časovnimi odbitki, za zmagovalca etape je 10 sekund, ne morejo približati. Organizatorjem Gira je Roglič z odlično vožnjo kar dobro pokvaril spektakel, saj so zagotovo želeli, da se nosilci majice v prvem delu vsaj malce menjajo. To pomeni dramo, zanimanje publike in naposled denar. Športni direktor ekipe Jumbo Visma Addy Engels in tudi Roglič jasno govorita, da ni cilj braniti majico vsak dan. Vseeno so poudarili, da je zagotovo ne bodo, če v taktičnem pogledu ne bo nujno potrebno, da Rogla pomoli nos iz zavetrja. Sprinterske ekipe nadzorujejo potek lačne zmag. Vsekakor zaradi profila razgibanih etap ni izključena možnost, da uspe kateremu od ubežnikov, ki ga za ceno utrujenosti zagotovo ne bodo brezglavo lovili. »Da bi Roglič vozil v rožnati čim dlje, bi bilo za nas odlično,« pravi Matt White, športni direktor ekipe Mitchelton Scott, ki iz avtomobila vodi strategijo za Simona Yatesa, prvega Rogličevega zasledovalca.

Zagotovo se bo že v tem tednu odprlo tudi vprašanje skupnih interesov. Po tipu kolesarja je Roglič najbolj podoben Tomu Dumoulinu (Sunweb). Simon Yates, Miguel Angel Lopez (Astana) in Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) so drugačna hribolazniška vrsta. Tudi zato bo še kako na očeh, kaj v teh dneh delajo omenjene ekipe, da bi zaznali morebitno zavezništvo. Nibali, najizkušenejši mož tritedenske italijanske pentlje, trdi, da prostora za zavezništvo ni. Prav on je tisti, ki je znal v preteklosti v zadnjem tednu narediti preobrat. Prav na današnji etapi bodo Rogliča prvič izzvali kolesarji tega drugega paketa. Kdo bo imel po maratonu še močne noge za eksplozivni finiš v krajši klanec?