Okoli tristo ljudi, večinoma iz drugih koncev Slovenije, »oboroženih« s transparenti in slovenskimi zastavami, se je v soboto popoldne zbralo na protestu za varovano mejo in varnost občanov v Črnomlju, ki ga je pripravila tamkajšnja Civilna iniciativa proti migrantskemu centru. »Hočemo živeti v varni državi! Ujemi in spusti ni varovanje meje! Očistimo Belo krajino smeti! Dovolj nam je, zbudi se, Slovenija!« in podobne napise na transparentih so nosili sicer mirni protestniki, ki so se po dobri uri razšli. Je pa protest bolj spominjal na shod SDS, saj so v Črnomelj prišli vsi, ki v stranki SDS kaj pomenijo, in njihovi podporniki.

»Kdor ima dokumente, naj gre čez, kdor jih nima, pač ne«

Glavni povod za protest je bila nedavna ugrabitev 79-letnega BelokranjcaMirka Moravca. Včeraj so na protestu prebrali tudi njegovo pismo, v katerem je med drugim zapisal, da so ga pomisleki o resničnosti njegove zgodbe in trpljenja, ki so se pojavili na družabnih omrežjih, silno prizadeli.

»Prišli sva na protest, da Sloveniji povemo, kaj se dogaja na naši meji. Prebivalci tukaj se počutimo zatirane in prikrajšane za marsikaj. Ne moremo se več prosto gibati, zaklepamo se v stanovanja, zaklepamo avtomobile, čevljev ne puščamo več zunaj. Enostavno se ne počutimo več svobodne, varne,« je dejala Nada Moravec iz Zapudja. Marija Veselič iz Adlešičev pa je dodala: »Pri nas ni nobene varnosti. Živim tik ob Kolpi in vsak dan videvamo prebežnike. Saj jim daš vodo in veš, da ti nič nočejo, toda občutek je zelo neprijeten, sploh če živiš sam tako kot jaz. Tudi v gozdu se najde vse sorte, nahrbtniki z oblačili, smeti, nekateri jim nastavljajo cele kartone mleka. Le kakšnih dvesto metrov od svoje hiše sem naletela na njihov tabor, a ko je prišla policija, jih ni bilo več tam.«

Velika večina ljudi na protestu je bila vendarle iz drugih koncev Slovenije. »V našem kraju se res ne srečujemo z begunci, a ker je mož iz Brežic in sva pogosto tam, vem, kaj ljudje ob meji doživljajo. Ljudem moramo dati podporo, zdaj pa je vlada na vrsti, da nekaj naredi,« je dejala Berta Kržan iz okolice Domžal. Jože Hrovat iz okolice Šmarja pri Jelšah pa je prepričan, da bodo prebežnike kmalu srečali tudi na njegovem koncu. »Po mojem mnenju je treba meje zapreti. Šengenska meja je in kdor ima dokumente, lahko pride, kdor jih nima, pač ne. Seveda je treba poslati vojsko na mejo.«

Povabili so ves politični vrh

Po besedah Maje Kocjan, vodje belokranjske civilne iniciative, želijo s protestom apelirati na vlado, da je skrajni čas za ukrepanje. »Na težave prebivalcev ob meji opozarjamo že dve leti in pol, dogodek izpred nekaj dni (ugrabitev starejšega gospoda v Beli krajini, op. a.) je vsekakor dokaz, da policija ne obvladuje situacije. Naša glavna zahteva je, da se meje in seveda tudi naše občane bolj konkretno zavaruje.« Kot dodaja, so na protest povabili vse parlamentarne stranke, predsednika vlade in države, občinske svetnike, župane, ministra. »Če je kdo res zlorabil današnji protest za svojo politično kampanjo, je to njegova stvar, nas to ne moti. Naš glavni namen je bil, da se nekaj stori,« je dejala.

Shoda so se udeležili tudi predstavniki civilnih iniciativ iz Škofij in Ilirske Bistrice, ki so v kratkem napovedali še bolj množičen shod v Ljubljani, pa tudi bistriški župan Emil Rojc, ki je dejal, da je vse, kar zahtevajo, »dosledno spoštovanje zakonodaje pri varovanju državne meje. V zadnjem času pogosto slišimo, da je Slovenija varna država. Toda nekaj deset kilometrov od državne meje, tam, kjer mi živimo, prav gotovo ni varna,« je še dejal.

Slovenska vojska (SV) je na zaprosilo policije že poslala okrepitev na južno mejo, ima pa tudi pripravljene enote, da lahko vsak trenutek okrepi prisotnost, je v soboto dejal obrambni minister Karl Erjavec. Kot so pojasnili v SV, so za sodelovanje pri varovanju južne meje v soboto dodatno angažirali 35 pripadnikov.