Srčno popuščanje je bolezen, s katero so povezani hudi zapleti, vključno z odpovedjo srca. V povprečju vsak tretji oboleli znake oziroma simptome te bolezni pripisuje bodisi slabi telesni pripravljenosti bodisi (prvim) znakom staranja. »Če opazite v svoji družini ali pri prijateljih simptome srčnega popuščanja, torej da težko dihajo, se hitro utrudijo, tarnajo, da imajo otečene noge, jih pošljite k zdravniku. To jih nič ne stane, lahko pa jim reši življenje,« pove Bojan Fink, bolnik s srčnim popuščanjem. Diagnoza, ki jo je dobil pri 62 letih, je bila zanj šok, a nato se je z boleznijo soočil in jo vzel kot del življenja. Zdaj redno jemlje zdravila, redno obiskuje zdravnika in zdravo živi.

»Ah, to so leta«

Ljudje smo pogosto premalo pozorni na določene težave, ki jih pometemo pod preprogo staranja. A se je treba zavedati, da je srčno popuščanje resna bolezen, pri kateri srce ne more črpati krvi po telesu tako dobro, kot bi moralo. »Najpogostejši simptomi srčnega popuščanja so utrujenost, pomanjkanje energije, hitro utripanje ali razbijanje srca, otečeni gležnji in trebuh, občutek težke sape in zadihanost v ležečem položaju,« razloži specialist kardiolog Marko Gričar, dr. med., iz kardiološkega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstvenega centra Lorena Ljubljana. Dodaja: »Večina ljudi ob teh znakih zamahne z roko in reče – ah, to so leta. Ne nazadnje so prav v zgodnji fazi srčnega popuščanja ti simptomi lahko zelo blagi in bolniki ne občutijo večjega vpliva na svoje počutje.« A žal bolezen sčasoma napreduje.

Maligna bolezen

»Srčno popuščanje je maligna bolezen, ki se slabo konča. Ko bolniku postavijo diagnozo, da ima srčno popuščanje, je verjetnost, da bo čez pet let še živ, manj kot 50 odstotkov,« še pove Gričar in pripomni, da je v Sloveniji po uradnih podatkih, ki so precej optimistični, bolnikov okoli 30.000. »A moramo se zavedati, da polovica bolnikov s povišanim krvnim tlakom, ki je eden glavnih povzročiteljev srčnega popuščanja, tega niti ne ve. Prav tako polovica bolnikov s sladkorno boleznijo morda ne ve, da imajo oslabljeno srce. Zato lahko ocenimo, da če uradnim podatkom prištejemo še neprepoznavne bolnike oziroma tiste, ki jih ne zdravimo, se ta številka povzpne na 40.000–50.000 bolnikov, kar pa je že velika številka,« pove kardiolog.

Vseživljenjska rehabilitacija

Bolniki s srčnim popuščanjem morajo poskrbeti za zdrav način življenja z redno in zmerno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano ter opustitvijo razvad, kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola in prenajedanje. S takšnim načinom življenja, ob pomoči sodobne medicine, lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja in možnosti preživetja. »Zveza koronarnih klubov in društev Slovenije je reprezentativna organizacija okoli 127.800 koronarnih bolnikov v Sloveniji. Skrbimo za širitev mreže vadbenih skupin in društev po Sloveniji ter si prizadevamo zagotoviti možnosti celovite vseživljenjske rehabilitacije čim večjemu številu koronarnih bolnikov,« je povedala Alenka Babič, podpredsednica Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije. Prav pod omenjeno zvezo že nekaj let tudi poteka tudi strokovno zasnovana vadba, ki je prilagojena posebej bolnikom s srčnim popuščanjem. »Bolniki s srčnim popuščanjem morajo biti aktivni, a vsaka vadba za njih ni primerna, morajo se zavedati svojih omejitev. Program G-I-O je sinhronizirana kardio-respiratorna rehabilitacija. Temelji na fiziološko oblikovanih vzorcih gibanja, ki se usklajujejo z dihanjem,« je razložila Petra Simpson Grom, predsednica Koronarnega kluba Ljubljana, tudi avtorica programa G-I-O.