»Želim izzvati miselnost, da ima človek omejitve,« je v Londonu za Associated Press povedal 34-letni maratonec. Kraj novinarske konference je bil simboličen, saj je ravno na stadionu Iffley Road leta 1954 britanski srednjeprogaš Roger Bannister kot prvi miljo pretekel pod štirimi minutami. »Če verjameš vase in v to, kar počneš, potem omejitev ni,« je ob 65. obletnici dosežka povedal simpatični Kipchoge, ki je pred časom vnovič zmagal ravno na londonskemu maratonu.

Prvič je magično mejo izzval predlani na dirkališču v Monzi, kjer je cilj prečkal le okroglih 25 sekund prepočasi. »Preteči maraton v času 2:00:25 je dosežek, na katerega sem najbolj ponosen,« je dejal, navkljub temu da čas ni uradno veljaven, saj tek ni potekal v okviru pravil Mednarodne atletske zveze (IAAF). Med drugim je za tempo skrbel avtomobil, poleg tega pa so mu izmenjajoče na pomoč priskočili drugi tekači.

Kipchoge se želi zapisati v zgodovino

»Ne gre za IAAF, temveč za zgodovino. Za sabo želim pustiti bogato zapuščino,« je za britanski Guardian dogodek komentiral lastnik svetovnega rekorda. Uradni mejnik je aktualni olimpijski prvak v maratonu postavil lani septembra v Berlinu. Tokrat bo moral 42 kilometrov in 195 metrov preteči 100 sekund hitreje od uradnega najboljšega dosežka.

Glavni pokrovitelj napovedanega drugega poizkusa je sicer namesto športnega opremljevalca Nike najbogatejši Britanec Jim Ratcliffe, lastnik kemijskega podjetja Ineos, ki je pred kratkim prevzela dotedanjo kolesarsko ekipo Sky. »Preteči maraton pod dvema urama je vsekakor eden izmed največjih športnih izzivov. V kolikor mu bo to uspelo, bo to zagotovo velik navdih za ljudi po svetu. Je najboljši maratonec na svetu in še naprej se izboljšuje.«

Kipchoge se bo preizkusa lotil jeseni, predvidoma bo za prizorišče izbran eden izmed londonskih parkov, lokacija pa bo morala biti dovolj ikonska ter hkrati zadostiti potrebi po ravninski trasi in ustrezni podlagi.