V skupino tistih, ki jih bodo lahko predstavili pred investitorji, so se uvrstili Veronika Rožmanc z Olijem, kitom, igračo, ki se lahko v hipu pretvori v šotor ali odejico, Ivan Kaštrun s Skilerjem, pripomočkom za učenje smučanja otrok s posebnimi potrebami, Maja Kosi z idejo Doggo, po kateri bo šolala pasje mladičke, da bodo prijazni do otrok z avtizmom, Marko Zemljarič in Nejc Ekart s Train Game, idejo, da bi vlake opremili z računalniškimi igricami.

Od elektronske kresničke za otroke do ekološkega kompostnika

Filip Urbanc in Iza Vrtačnik sta prepričala z idejo Home help, s katero bosta starejšim urejala mojstrske storitve, Andrei Morozov s produktom Flare, elektronsko kresničko, ki staršem v vsakem hipu pove, kje se nahaja njihov otrok, Nikola Balaban s FTL, idejo ki bo naredila red med špediterji, Maj Hrovat je prepričal z Green boxom, ekološkim kompostnikom, ki bo omogočal pridelavo zelenjave v mestu.

Letak, ki je strgalo za led, in kava na tirih

Nejc Verbovšek je predstavil projekt Oriscraper, letak, ki je tudi strgalo za led, Aljaž Planinšek pa razvlaževalec barke z lastnim pogonom na sončno energijo. Nejc Paradiž razvija Blockpay, sistem za internetno plačevanje, ki uporablja blockchain (veriženje blokov), Vitja Kos Krštinc pa slušalke Speck, ki omogočajo normalen pogovor tudi v zelo glasnem okolju, kot so denimo klubi. Esma Hajdarpašić je navdušila s svojim projektom Alfa Hand, otroško igračo iz recikliranega kartona, Sandi Muheljić s Kavo na tirih, Hana Bujanović Kokot pa z založbo Hestja, ki želi mladim piscem dati priložnost za prvo objavo.

Podjetniški rock & roll na vlaku

Matija Goljar, ki že deveto leto vodi najuspešnejši slovenski podjetniški peskovnik, Ustvarjalnik, je mladim položil na srce: »Ekstremno pomembno je, da osvojeno znanje posredujemo naprej. Živimo v času, ko ima vsakdo od nas ugodne okoliščine za pot do uspeha. Verjamem, da živimo v takšni Sloveniji, ki zna razbiti okove slabih pogojev za podjetništvo. Toda prvi korak mora narediti vsak sam. Verjamem, da se bo na vlaku dogajal pravi podjetniški rock & roll. Vedeti moramo, da ideje tudi propadejo, ampak ostanejo izkušnje, pogum in vztrajnost. Verjamem v mlade in jim želim vse dobro pri razvoju njihove poslovne ideje.«

Veliko zanimivih podjetniških zamisli

Namestnica bolgarskega veleposlanika v Sloveniji Mariana Chavrakova je prišla pozdravit slovenske podjetniške upe in jim sporočila: »Vesela sem, da lahko govorim na srečanju slovenskih startupov. Tudi v Bolgariji jih imamo veliko, vsaj 2000 na leto. Veliko mladih zdaj ostaja doma in ne odhajajo več po priložnosti v tujino. Ko je LauncHub leta 2010 prišel iz Nemčije v Bolgarijo, so bili njegovi predstavniki presenečeni, koliko dobrih idej imajo mladi pri nas. Prepričana sem, da je tudi v Sloveniji veliko zanimivih podjetniških zamisli. Zato vsi lepo vabljeni v Sofijo.«