Vili Kovačič se je na stara leta ponovno spomnil na aktivizem. Menda je postal vztrajen borec proti korupciji (društvo Davkoplačevalci se ne damo) ter proti nepravilnostim v referendumskih in volilnih postopkih. Za marsikoga je slovenski enfant terrible, izpostava SDS-iluminatov ali človek, ki po nepotrebnem troši javni denar in skrbi za dodatno delo sodnikov. Ker je Cerarjeva vlada sebi dodelila proračunska sredstva za kampanjo, nasprotnikom pa ne, je to po mnenju vrhovnega sodišča odločilno vplivalo na rezultat referenduma o drugem tiru. In kakšne so posledice? Ponovljeni referendum je dokazal, da je bilo mnenje v resnici zmotno, drugi tir pa se še vedno ne gradi. Kovačič, opogumljen s svojim »uspehom«, zdaj spet ponavlja vajo. Tokrat je namenjena Jankoviću zaradi njegove »nepoštene« županske kampanje.

Zorana Jankovića so izvolili že četrtič. (Kljub devetim tekmecem je zmagal v prvem krogu. Prvi zasledovalec je dobil samo polovico njegovih glasov.) Kovačič mu očita, da se je promoviral v občinskem glasilu. To naj bi bilo sporno, čeprav se volilna kampanja še ni začela. Ker je upravno sodišče razsodilo Jankoviću v prid, je vložil še ustavno pritožbo, o kateri bo US odločalo prednostno. Kovačič vleče vzporednice z drugim tirom, prav tako nekateri (desni?) pravniki (Toplak). Prepričani so, da bo ustavno sodišče ljubljanske občinske volitve razveljavilo. Že zdrava pamet pove, da je razveljavitev smiselna samo takrat, ko lahko napake bistveno vplivajo na rezultat. (Drugače dobimo volilci sporočilo: Kar prihajajte na volitve, vaše glasove bomo upoštevali ali pa jih ne bomo. Odvisno od sodnikov, ki bodo takrat sestavljali vrhovno ali ustavno sodišče. Ideološko in strankarsko »neodvisni« sodniki pač.) Tudi na arbitražni postopek niso naše »napake« vplivale v taki meri, da bi ga ustavili.

Si je Janković z glasilom ustvaril tako veliko prednost pred tekmeci? So zaradi tega izgubili možnost, da bi ga premagali? Smešno se mi zdi sploh pomisliti na to. Kaj pa negativna kampanja proti županu, ki se vleče že vse njegove mandate? Saj jo Ljubljančani spremljajo. Berejo časopise in revije ter gledajo različne televizije, pa ga kljub temu izvolijo. Raje njega kot druge. To nasprotnike verjetno boli in zdaj so zavohali priložnost, da se ga za vedno znebijo: najprej je treba razveljaviti volitve, potem pa še prepovedati Jankovićevo ponovno kandidaturo, in to bo to.

Ko župani in parlamentarne stranke končujejo mandate, se hvalijo, kaj vse so dobrega naredili za svoj kraj, za državo. Enako ponavljajo med volilno kampanjo in še ves čas novega mandata, če so izvoljeni. Tudi te promocije so za naš denar. Spominjam se, kako je predsednik države Pahor izjavil (ali potrdil), da je ves prvi predsedniški mandat s svojim početjem v bistvu skrbel za svojo promocijo. Za naš denar. Pa ne želim ničesar posploševati in opravičevati Jankovića, želim samo opozoriti na širši in pravičnejši pogled.

Zakaj Ljubljančani kar naprej volijo »Zokija«, najbolje vedo sami. Mislim, da zanje ni pomembna nobena promocija v glasilu. Samo pogledajo skozi okna in povsod vidijo Jankovićev pečat. Mesto sámo je njegova največja promocija. Priznam, rada ga razkažem prijateljem iz tujine in ponosna sem nanj. Rada se sprehajam ob Ljubljanici in v prijetnem okolju popijem kavo. Ob tem pa se večkrat sprašujem: le za kaj so Jankovićevi predhodniki v samostojni Sloveniji, štirje župani in županje, ne samo pred volitvami, ampak vse svoje obdobje, trošili javni denar. Nikjer se ni videlo rezultatov.

Polona Jamnik, Bled