Splet je lahko nevaren za tiste, ki ga ne znajo uporabljati. Varnostni strokovnjaki nas vsak dan opozarjajo na nevarnost okužb naprav z zlonamerno kodo, krajo osebnih podatkov in drugih oblik vdiranja v našo zasebnost. Ker so med izpostavljenimi tudi otroci, so številni starši upravičeno zaskrbljeni zaradi uporabe pametnih telefonov. Ne nazadnje jih je tudi strah, da bodo otroci razvili odvisnost od zaslonov. So pa številni starši hkrati soočeni z drugo težavo, saj so z razvojem mobilnikov tudi sami razvili novo obliko odvisnosti – potrebo po neprestanem nadzoru in komuniciranju z otrokom. Da bi bili starševski volkovi siti, otroške ovce pa zaščitene pred spletnimi plenilci, je ameriško podjetje Republic Wireless razvilo poseben telefon, imenovan relay, namenjen otrokom, starim od šest do enajst let.

Relay je majhna barvna ploščica, ki meri pet centimetrov v višino in širino, njena sprednja stran je polna luknjic, iz katerih prihaja zvok, na sredini naprave pa je velik gumb. Čeprav relay podpira komuniciranje prek brezžičnih omrežij wifi in 4G, na njem ne boste našli nobenega zaslona. Z naprave tudi ne boste mogli poklicati uporabnikov pametnih telefonov. Vsa komunikacija poteka zgolj znotraj posebnih omrežij, ki jim podjetje pravi kanali, kdo je prijavljen v omrežju, pa določijo starši oziroma uporabniki nadzorne naprave. Ta ima lahko sistem android ali ios, relay pa upravlja prek posebne aplikacije. V omrežja je sicer mogoče dodati zgolj druge relaye in nadzorne mobilnike, ki so z napravo povezani prek aplikacije.

Sama komunikacija poteka zelo podobno kot prek voki-tokijev. Otrok pridrži gumb, pove svoje sporočilo, izpusti gumb, sporočilo pa zakroži po izbranem omrežju. Na drugi strani linije ob prejetem sporočilu naprava zavibrira in predvaja sporočilo. To je sicer težava, če naprave tisti hip nimamo pri sebi, ima pa prednost, da se sporočila nikjer ne shranjujejo, kar je plus z vidika varovanja podatkov. Zvočna sporočila lahko otrok prek relayja pošlje staršem, prijateljem ali vsem povezanim napravam hkrati. Med omrežji oziroma kanali se prehaja s pritiski na gumb, naprava pa ob tem pove, katero omrežje smo ravnokar odprli.

Da bi bila zadeva še bolj zabavna, so se pri podjetju osnovno storilnost odločili nadgraditi s posebnimi kanali, na katerih lahko otroci poslušajo glasbo, vice, v prihodnje pa naj bi lahko uporabljali tudi googlovo osebno asistentko Alexo. Za večji starševski nadzor lahko uporabniki nadzornih naprav s pomočjo GPS preverjajo tudi lokacijo otrokovega relaya.

Podjetje napravo prodaja za okoli 45 evrov, poleg tega je treba plačevati tudi mesečno naročnino, naprava pa je trenutno podprta zgolj pri ameriških mobilnih operaterjih. Relay sicer izpolni številne želje staršev, najpogostejši pomisleki pa se porajajo okoli vprašanja, ali izpolnjuje tudi želje otrok. Medtem ko je zamisel o telefonu za otroke staršem privlačna, je pogosto precej manj privlačna za otroke same, ki ne želijo zgolj otroškega telefona, temveč pravega, »odraslega«.