Japonsko podjetje Toto že več let nadgrajuje uporabniško izkušnjo s pametnimi stranišči, z inovacijami pa želi prepričati tudi na področju kopalnic in kopanja. Njihov najambicioznejši podvig je kad flotation tub with zero dimension oziroma kad za lebdenje z ničto dimenzijo.

V podjetju so s svojim izdelkom želeli poustvariti izkušnjo lebdenja v breztežnosti, kakršno imajo možnost občutiti zgolj astronavti v vesolju. Pravijo, da je kad rezultat njihovih desetletje trajajočih raziskav »nevtralnega sproščanja«. Sproščujoč učinek breztežnosti naj bi kopalcu končno omogočil, da izključi »opozorilni sistem v možganih«, ki ga opominja na vse stvari, ki jih mora opraviti po kopanju. To naj bi dosegli z zmanjšanjem aktivnosti v predelu možganov, ki je odgovoren za jezikovne funkcije.

Pri razvoju kadi so se razvijalci zgledovali pri izkušnjah astronavtov in komorah za lebdenje. Tudi te poskušajo kopalca sprostiti z lebdenjem v vodi, le da tam vtis breztežnosti ustvari namakanje v posebni s soljo nasičeni raztopini. Totova kad učinka breztežnosti ne doseže s posebnimi raztopinami, temveč jim je občutek uspelo simulirati s pomočjo ustvarjanja vodnih tokov v kadi. Kad ima tudi posebno obliko: ni ravna, kot smo vajeni, temveč ima nekoliko dvignjen del za noge, rahel naklon pa je tudi na predelu, kamor se naslonimo s hrbtom. V podjetju pravijo, da z obliko kadi posnemajo položaj, v katerem spijo astronavti. Ko se vključijo šobe in pričnejo brizgati tok vode, pa se kopalec tudi nekoliko dvigne v vodi in dobi občutek breztežnosti.

Šobe ponujajo še dodatno možnost vodne masaže. Razvijalci pojasnjujejo, da sistem hydrohands oziroma sistem vodnih rok proti kopalčevemu telesu brizga močne tokove vode brez zračnih mehurčkov, občutek pa naj bi spominjal na masažo s pravimi rokami. Če imate raje mehurčke, pa zmorejo šobe ustvariti tudi kopel z zračnim brbotanjem. Da bi bila izkušnja še toliko bolj sproščujoča, je v kadi nameščen tudi nastavljiv vzglavnik, iz katerega nežno čez rame pada vodni slap. Ne manjka niti ambientalna osvetljava z LED-lučmi, ki pa jo lahko kopalec izklopi, če mu je tako ljubše.

Podjetje je breztežnostno kad prvič najavilo leta 2017, na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu pa je bila uvrščena v izpostavljeni izbor. Za futuristični izdelek je sicer treba seči zelo globoko v žep, stane namreč kar 19.000 dolarjev. To pomeni, da nas je večina izkušnji breztežnosti približno tako blizu, kot če bi bilo potovanje v vesolje še vedno edina priložnost za kaj takega.