V nedeljski nesreči letala suhoj superjet 100 družbe Aeroflot, ki je po pol ure v zraku prisilno pristalo na moskovskem letališču Šeremetjevo, je umrla več kot polovica ljudi na krovu. Ruske oblasti so potrdile, da je umrl en član posadke ter 40 od 73 potnikov, tri od devetih oseb v bolnišnici so še v kritičnem stanju. Preiskovalci iščejo različne možne vzroke nesreče – nezadostno usposobljenost pilotov, kontrolorjev letenja in tehnikov, ki so pred poletom pregledali letalo, tehnično napako in pa slabe vremenske razmere, osredotočali pa naj bi se na udar strele.

Da je bila ta razlog za prisilni pristanek, pravi več potnikov. »Takoj po vzletu je letalo zadela strela. Pristanek je bil zelo trd, resnično nas je bilo strah. Potem je izbruhnil požar,« enega od potnikov citira časnik Komsomolska pravda, strelo pa je videl tudi pilot Denis Jevdokimov. »Zaradi tega smo izgubili povezavo s kontrolo letenja, naknadno vzpostavljeno komunikacijo prek izredne frekvence pa je prekinjalo,« je za isti časnik pilot komentiral težave, s katerimi se je soočal v zraku. Morda bosta kaj več informacij o tem podali črni skrinjici s podatki o letu in pogovori v pilotski kabini, ki so ju že poslali na analizo.

Kot bi po stezi skakala kobilica

Letalo je bilo iz Moskve namenjeno na sever države v Murmansk, pilotu je uspelo prisilno pristati šele v drugem poskusu, med katerim je letalo ob trčenju s tlemi večkrat odbilo nazaj v zrak, kar je eden od potnikov opisal kot skokom kobilice podobno premetavanje. Na stezi je pilot nenadoma ostro zavil in letalo ustavil nedaleč od drugih, ki so čakala na vzlet. Ravno zaradi več trkov ob tla je letalo ob pristanku zajel požar, ki se je hitro širil tudi zaradi uhajanja goriva. Ogenj je povsem uničil rep letala, od zadnje polovice je ostalo zgolj kovinsko ogrodje, zato so potnike evakuirali skozi sprednje izhode v sili. Evakuacija je potekala manj kot minuto, po navedbah neimenovanega vira pa ruska tiskovna agencija Interfax poroča, da bi lahko na varno prišli še hitreje, če ne bi nekaj potnikov iskalo še ročne prtljage. Z enega od posnetkov je razvidno, da so nekateri potniki plamenom skušali ubežati kar s skoki na plan. Okoli štirideset gasilcem je ogenj uspelo pogasiti v eni uri.

Ruski minister za promet Jevgenij Ditrih je danes povedal, da letal suhoj superjet 100 ne bodo prizemljili, saj da za to ni razlogov. Model velja za ponos državnega proizvajalca Suhoj, nesreča pa bo zagotovo vplivala na njegov prihodnji razvoj. Gre za prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, leti pa od leta 2011. Do zdaj so ga spremljala poročila o nekaterih manjših težavah in okvarah, a večjih doslej ni bilo. Letalo, ki je v nedeljo deloma zgorelo na stezi, obratuje šele od leta 2017, nazadnje so ga pregledali aprila letos. V regiji Murmansk so danes razglasili tridnevno žalovanje.